“Учително евангелие”

  • Константин Преславски --> ученик на Методий; изключително талантлив преводач, поет, проповедник, aвтор наУчително евангелие, съст. от 51 слова
  • молитвата се състои от 3 части
  • първите 36 стиха – глаголич. азбука, създадена от Св. Кирил; последните 4 – формула, прославяща Бога, с която завършва всяко средновековно стих.
  • могат да се разделят на 4 части (всяка част съдържа собствено послание, което допълва цялостния характер на молитвата)

    I част --> молитвено обръщение, с което авторът се стреми да измоли от Бог сили и вдъхновение, за да осъществи своя труд (1-11 стих)

    II част --> показва жаждата на новопокръстените да се превърнат в истински християни. Съдържа разгърната молитва, в която авторът се позовава на всемогъществото на Бог (12-22 стих)

    III част --> да го избави от злото и скръбта и да го извиси до божественото, защото той започва своето произведение следвайки пътя на учителите си (23-32 стих)

    IV част --> възхвала към Светата Троица, сливаща се с финалната формула (33-40 стих)

    за автораносител на типични черти на средновековен творец, делото му е за просвещение на славянството; любов към Бога; мисията да направи повече славяни да разбират речта и тя да бъде достъпна за тях; любов към словото; спазва божиите правила; носи идеята да продължи делото на Кирил и Методий.

    посланията --> жаждата на славянството да се докосне до божественото, евангелско слово; вълнение от това, че новопокръстения народ е открил един нов свят на духовно търсене и богопознание, както и радостта, че са се докоснали до ценностите на християнската цивилизация

    Писмеността слага нов етап в развитието на словото, има нова сила.


    "Азбучна молитва"
  • "Учително евангелие"
    "Проглас към евангелието"
    "Буквеното слово"
    "Пространното житие на Кирил"
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    Няма добавени коментари.