"Проглас към евангелието”

„Проглас към евангелието” е първата творба на славянската декламативна поезия. Сътворена е по повод създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и превеждането на свещенните книги на разбираем за славяните език.

Още в началните стихове поетът доказва предимствата на Христовото учение. Да побратимява народите, да разпръсква мрака на невежеството, който води към хаоса на безредието. „А те казаха:

„Проглас към евангелието” е възторжена прослава на писмеността и книжното знание, осъществена чрез високо художествен език. Създаването на „буквеното слово” кара старобългарския поет да ликува, защото писмеността дава възможност на всички чрез силата и красотата на словото да „познаят Бога, както трябва”. Словото е тази духовна опора на човешките души, която може да ги направи устойчиви на греха. Затова е необходимо прославата на словото и вярата в неговите спасителни сили и възможности. Така творецът мотивира потребността славяните да слушат словото и да придобият душевна силя, за да намерят „райски живот”.

Проглас към евангелието” е творба, която възхвалява вярата, духа и писмеността. В нея ярко е проявена емоционалната съпричастност към свещената мисия на славянските първоучители. Творбата „прогласява” вярата на твореца, че „буквеното слово” е свято, че то е необходимо на всички хора, за да „прогонят” мрака в своите души.


"Азбучна молитва"
"Учително евангелие"
  • "Проглас към евангелието"
    "Буквеното слово"
    "Пространното житие на Кирил"
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    БЛАГОВЕСТ ( 60) на 20 Май 2008
    хора това е идиално за 3
    Maria ( 2) на 29 Май 2007
    mn e malko v na6to u/te iskat po-golqmi temi ina4e e dobre podredeno i ima smisal
    kristiqn ( 2) на 07 Май 2007
    x