“Буквеното слово”

Буквеното слово” е дар божи за човешката духовност, то е висша духовна ценност. Поетът трикратно повтаря, че „буквеното слово” е „свято”: „от бога дар, „дар божи”, „от бога дойде”. Чрез тази божествена благодат праведниците могат да достигнат до духовните истини за вярата. В този момент, когато славяните получават словото като дар, те трябва да слушат с истинско благоговение, за да осмислят духовното си битие и връзка с божествената природа. Трикратното повторение на повелителната форма „слушайте” е подчинено на символиката на числото три, което е свещенно за християните и се свързва със светата Троица: Бог – отец, Бог – син, Бог – свят дух.

Авторът на Прогласа по образен път извежда извисената сила на буквите, като използва разгърнати сравнения за светлината и окото, за слуха и тътена на гръмотевицата, за ноздрите и мириса на цветята, за устата и вкуса на сладкото. Буквите са подобни на светлината, без която не може да се види красотата на сътворения от Бога свят: „така и всяка безкнижна душа не вижда добре божия закон ...” Овладяното слово дава успокоение, зщото съдържа мъдростта на предците, силата на нравствения пример.

Буквеното слово” на славяните е техният път за приобщаване към света на християнската цивилизация. Писмеността е жизнено необходима за славяните, защото само словото, което се проповядва на ясен и разбираем за хората език, може да достигне до сърцата им. Чуждият език не може да бъде „меден звънец”.


"Азбучна молитва"
"Учително евангелие"
"Проглас към евангелието"
  • "Буквеното слово"
    "Пространното житие на Кирил"
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    Няма добавени коментари.