Цена на земеделските земи

Както вече беше посочено, земеделската земя е природно дадена и няма стойност, но има цена. Монополът на собствеността и стопанисването на земеделските земи е причината, която поражда цената на земеделските земи.

Цената на земеделските земи се формира под влиянието на много фактори, но всички те могат да се обособят в няколко групи:
Първо. Цената на земята като фактор на земеделското производство се определя от нейната продуктивност. Тя отразява икономическото й плодородие и нейното местоположение по отношение на транспортните артерии, големите консумативни и преработвателните центрове.
Второ. От доходите в земеделието. Когато търсенето на земеделски стоки нараства, повишават се и техните цени. Във връзка с това нарастват и цените на факторите на земеделското производство, включително и на земеделската земя.
Трето. От икономическата среда в националното стопанство. Влошаването на атзи среда снижава нормата на възвръщаемост на капитали, инвестирани в отраслите и дейностите, извън земеделието. Инвестициите се пренасочват към земеделието, търсенето на земя нараства и нейната цена се повишава, и обратно.
Четвърто. От данъчната система, засягащи земята и сделките със земя. По-ниските ставки на поземлен данък, освободените от данъци и такси сделки със земеделски земи (дори наличието на преференции за тези сделки), както и липсата на данъци за доходите от земеделска дейност (или поне по-ниски ставки на тези данъци), при други равни условия пораждат по-висока възвръщаемост на капитала, инвестиран в земеделието и повишават цената на земеделските земи.
Пето. Облекченото и преференциалното кредитиране и финансиране на земеделското производство. Ниско лихвените и безлихвените кредити, адекватни на по-ниската рентабилност на земеделското производство, съобразените с особеностите на земеделския производствен процес гратисни периоди, кредитните обезпечения и други, повишават цената на земеделската земя. Преференциалните и целевите кредити за закупуване на земеделска земя също повишават цената й.
Шесто. Дотирането и субсидирането на земеделското производство намалява инвестиционният риск в земеделието, увеличава се търсенето на земеделска земя и се повишава цената й.
Седмо. Земеделската земя е олицетворение на определен начин на живот, на социален престиж, на принадлежност към групата на поземлените собственици и на трайна и социално значима инвестиция, която носи материални и нематериални ползи. Изброените обстоятелства превръщат закупуването на земя в изгодна инвестиция и пораждат повишаване на цента й.
Осмо. Цената на земеделските земи се влияе и от „спекулативни нагласи”, битуващи в обществото. Повод за подобни нагласи са неповторимостта на земята като ресурс и специфичните й качества като дълготраен материален актив на земеделското производство.

Върху цената на земеделската земя влияят и редица други фактори, освен изброените. Важно е да се знае, че всяка конкретна сделка със земя си има своя специфика и непредвидими фактори, имащи значение за формирането на цената й.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.