Пазар на земеделски земи

Пазарът на земеделските земи е мястото, на което се срещат тези, които имат земя и желаят да я продадат, и тези, който търсят земя за закупуване. Пазарът на земеделските земи се характеризира с два основни показателя: размер на пазара и цена на земеделските земи.

Размерът на пазара на земеделските земи се определя от количеството земи, предложени за продажба и търсени за закупуване в определен период от време. Следователно, върху размера на пазара влияят много фактори. Основните от тях са:

Първо. Земите, които се придобиват по силата на наследственото право. Размерът н наследената поземлена собственост оказва пряко влияние върху размера на пазара на земеделските земи, като го свива или разширява. При сега съществуващата аграрна структура на българското земеделие, в която преобладават дребните поземлени собственици, 70-75% от придобитите земеделски земи са по наследство.

Второ. Затвореният семеен пазар. Това са земите, които се „продават” между членовете на семейството, между близки роднини и приятели. Тези „продажби” обикновено носят социални и емоционални окраски и само с определени уговорки могат да се нарекат продажби. Техният размер също оказва съществено влияние върху пазара на земеделските земи, като достига до 5-6% от сделките със земеделски земи.

Трето. Стопанската конюнктура в отрасъл земеделие. Този фактор има голямо значение за размера на пазара на земеделските земи. Когато земеделското производство е в подем, възвръщаемостта на капитала се ускорява и инвестираният капитал в земеделието се увеличава по-бързо отколкото в другите отрасли и дейности. Подобна е ситуацията и когато държавата осъществява постоянна политика на субсидиране и подпомагане на земеделските производители. Ако такава благоприятна обстановка в земеделското производство е налице пазарът на земеделските земи рядко се разширява, цените се покачват и се увеличават рентните и арендните плащания. Практиката на страните-членки на Европейския съюз и осъществяваната от тях Единна аграрна политика на многостранна подкрепа на земеделските производители докато това.

Четвърто. Възможностите да се стартира бизнес в отрасли и дейности, извън земеделието със средства, придобити от продажбата на земеделски земи. Такава практика е сравнително широко разпространена след приключването на поземлената реформа от деветдесетте години на миналия век. Характерно за нея е, че се разширява пазарът на земеделските земи.

Пето. Пазарът на земеделски земи се разширява и под влияние на средствата, придобити в отрасли и дейности извън земеделието. Такива пари се насочват към земеделското производство, поради практическата липса на бариери за развитието на дейност в този отрасъл или пък просто да се инвестират в един траен и сигурен актив, каквато е земеделската земя.

Шесто. Нарастващо търсене на земеделски земи за неземеделски цели – курортни и крайпътни обекти, парцели, пренасочени към инфраструктурни обекти. Това също е един от начините за разширяване на пазара на земеделски земи, въпреки че тези земи се трансформират в земи и за подобни цели обикновено се използват нископродуктивните земи.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.