Местни данъци и такси

Местните данъци са тези, които се изчисляват и внасят в приход на общинските бюджети. Обикновено това са т.нар. местни данъци и такси – данък в/у имуществото, наследствата, даренията и т.н.
Местни такси – това са таксите, които се събират от местните органи на власт и се заплащат в приход на общинските бюджети се наричат местни такси. Техният размер се определя от общинските съвети и те се заплащат било в абсолютна сума, било в проценти или промили от облагаемата сума.
Местните такси включват: такси за битови отпадъци; такси за ползване на пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна, панаири и терени с друго предназначение; такси за детски ясли, градини, домове за социални грижи; туристическа такса; такси за добив на кариерни материали; такси за административни услуги; такси за технически услуги; такси за гробни места; такси за кучета; такси за охрана и опазване на земедеслките имоти.
Всеки общински съвет на основата на определени принципи и в съответствие със своята икономическа и социална програма приема наредба за определянето и администрирането на месните такси и техните цени.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.