Пуйки

• Селскостопанската пуйка произхожда от дивата,която още се среща в Америка.Одомашнена е в Мексико дълго време преди Америка да бъде открита от европейците.
• Пуйките са най-едрите и с най-вкусно месо селскостопански птици.Освен това се отличават с отлична оплодяемост и много добра люпимост на яйцата.В нашата страна има много добри условия за развитие на пуйковъдство.

1. Бронзова (Bronze).
• Създадена е в САЩ и е една от най-разпространените породи в света. У нас е внесена много отдавна, но чистопородните стада са малко.
• Бронзовата пуйка е сравнително едра, като женските достигат 9, а мъжките - 16кг. Тя е много издръжлива и лесно се аклиматизира. Костната система е силно развита. Средната годишна носливост достига 100 яйца с маса 80 - 90г. Основният цвят на оперението е черен с лъскав и зеленикав оттенък. Опашката на пуяка е по-голяма и при възбуда се разгръща като ветрило. На гърдите пуякът има снопче от нишковидни пера, които висят отпред като четка. Половият диморфизъм и вторичните белези при мъжките са ясно изразени.

2. Бяла Белтсвилска.
• Създадена е в САЩ след Втората световна война. Тя се е разпространила бързо, понеже отглеждането на птиците се оказало икономически изгодно.Сравнително лека порода. Мъжките достигат 7-9,а женските - 5-7кг. Белтсвилските пуйки се отличават не само с по-ниска маса,но и с по-добра скорозрелост и възпроизводителни качества.Средната годишна носливост е 60 - 70 яйца с маса 75 – 90 г.

3. Черна новозагорска.
• Това е най-добре приспособената и най-разпространената порода от местни пуйки. Птиците са много издръжливи и лесно се приспособяват към условията на отглеждане. Сравнително добре са изравнени по външни признаци и продуктивност. Живата маса на мъжките е 7 - 8, но някои достигат 10 - 12кг, а на женските - 3 - 5кг. Носливостта е сезонна и през пролетта пуйките снасят около 45 яйца с маса 75 - 80г.
• Въпреки подобряването черната новозагорска пуйка е с по-ниски стопански качестава,тя е перспективна от гледна точка на запазване биологичното разнообразие.

Хибриди пуйки:
• На световния пазар, а и у нас се разпространяват предимно трилинейни хибриди.Създават се бащини и майчини линий,като при първите селекцията е насочена към подобряване на носливостта,а при вторите към увеличаване на живата маса и широчината на гърдите.
• Хибридите пуйки притежават бърз растеж, висока преживяемост и много добро оползотворяване на фуражите. Според масата си се делят на леки, средно тежки и тежки. В света по-известни развъдни компаний са: Николас (САЩ, Шоландия); БЮТ (Англия); Хайнбрид (Канада); Бетина (Франция); Рамит (Израел).
• В България са внасяни Среден тежък и Голям бял хибрид на канадската "Хайнбрид". Средно тежкият хибрид достига на 16 седмична възраст до 7,9 кг при женските и 14,3 кг. при мъжките (на 20 седмична възраст), като разходът на фураж за 1 кг. прираст е съответно 2,56 кг. и 2,84 кг. От една майка се получават 110 яйца, от тях 90 пуйчета.
• Голям бял хибрид. Мъжките стокови хибриди се угояват до 24 седмична възраст, до достигането на жива маса 19, 3 кг. при разход на фураж 3,32 кг. за 1 кг. прираст. Угоителният период при женските е до 18 седмична възраст, до достигането на 9,7 кг. жива маса при разход на фураж - 2,8 кг.
• Хибрид 88 на "Николас" има високи растежни способности. Женските достигат до 9,4 кг. на 17 седмици при разход на фураж 2,66 кг., а мъжките - съответно 20,4 кг. за 24 седмици при разход на фураж 3,2 кг.за един кг. прираст.
• Биг 6 е най-разпространения хибрид на БЮТ (British United Turkеy) и при угояване на 24 седмици мъжките достигат маса от 21,4 кг.,а женските до 20 седмици - 11,9 кг. Разходът на фураж за 1 кг.е 3-3,3 кг.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

димитър ( 2) на 26 Май 2012
Искам да поправя за Биг6 при мъжките на 24 та седмица стават25.15кг.Женските на 20 та седмица-живо тегло 13.49кг.