Инвестиции и инвестиционни решения

Инвестиции. Парични средства за закупуване на активи, които с достатъчно голяма вероятност осигуряват получаване на доход, прираст на капитал и други положителни резултати за инвеститора в продължение на дълъг период от време. Характерна особеност на инвестициите е това, че посочената цел не се постига директно и наведнъж. Успехът на една инвестиция зависи от множество фактори: икономическа конюнктура, ефективно действащи пазари, достъп до капитал, знания и умения за инвестиране и др. При равни други условия решаващо значение имат знанията и уменията за търсене на инвестиционни идеи, за тяхното разработване, за оценяване и сравнение на инвестиционните алтернативи.

 

Реални инвестиции. Вложения в: материални дълготрайни активи – машини, съоръжения и оборудване, сгради, заеми, стопански инвентар, транспортни средства; нематериални дълготрайни активи – патенти, търговски марки, ноу-хау, софтуер, дългосрочна реклама и др.

 

Финансови инвестиции. Вложения във финансови дълготрайни активи – акции, облигации, банкови депозити, сертификати и др.

 

Инвестиционен процес. Набор от последователни действия, насочени към придобиването на активи, които могат да носят доход, прираст на капитал и други положителни резултати за собственика в продължение на дълъг период от време. В практиката той най-често се характеризира като процес на материализация на инвестициите, превръщането им от финансов ресурс в натурално-веществен елемент на дълготрайните активи на инвеститора. Инвестиционният процес има поне три фази: фаза на планиране, фаза на програмиране и фаза на реализиране. Всяка една от тези фази завършва с конкретен резултат, напр. класиране на проекта за включване в инвестиционния план (което означава, че е взето решение за неговото реализиране), изготвяне на необходимите документи (което означава, че подготовката на проекта е приключила и той е готов за реализиране), въвеждане в експлоатация на нов обект (което означава, че процесът на реализиране е успешен).

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.