Марс

Марс

Марс е четвъртата по отдалеченост от Слънцето планета. Тя е последната планета от земната група. Поради червения си цвят тя носи името на древногръцки бог на войната Арес (в римската митология Марс).Една обиколка по орбитата си Марс прави за близо 2 земни години. Денонощието на Марс е с около 40мин.по продължително от земното. Неговата ос е наклонена спрямо равнината на орбитата му почти колкото земната ос към равнината на еклиптиката. Както на Замята така и на Марс има сезони, но те са 2 пъти по продължителни от земните. Тя е около 2 пъти по малка от замята , нейната маса е 10 пъти по малка от земната, средната и плътност също е по малка -3,96 g/см^3, гравитационното ускорение на повърхността и е 3,71 m/s^2. Марс е средно 1,5 пъти по отдалечена от Слънцето, от колкото земята затова до повърхността и достигат 40% от енергията ,която достига до земята. Това прави климата на Марс много суров средната температура е -87 C,като през денонощието силно се изменя като на екватора достига най-много 17 C. Особено студено е на полюсите (до-130 C)При такива условия замръзва не само водата но и въглеродния диоксид.

Атмосферата на Марс е силно разредена, налягането там е 160 пъти по малко от земното. Съставена е главно от въглероден диоксид - 96% значително по голямо количество азот и много малко кислород - 0,15%. Концентрацията на водни пари е около 200 пъти по малка от тази в най-сухите райони на земята. Тя се мени с сезоните но никога не надвишава 0,2%.

Марсианските полярни шапки

Това са обширни бели и цветни области около полюсите на планетата. При сухата атмосфера на Марс преобладаващото вещество е сухия лед т.е. замръзналия въглероден диоксид.Благодарение на космическите апарати които взеха проби от планетата можа да се установи с сигурност ,че червения цвят на марсианската почва се дължи на високото съдържание на лимонит.

Марс е осеян с кратери ,образувани от падането на метеорити. Планетата има 2 естествени спътника открити от американския астроном Хол през 1887г. Те носят имената на митичните коне Фобос (“страх”на старогръцки ) и Деймос (“ужас”на старогръцки), които според легендите били впрегнати в колесницата на бога на войната Арес.

Фобос и Деймос обикалят около Марс по кръгова орбита обърнати винаги с едната си страна към него,на разстояние 1 и 3 диаметъра на планетата. Една обиколка Фобос прави за около 7 часа ,а Деймос за 30. Интересно е че Фобос обикаля около Марс 3 пъти по бързо от колкото планетата се върти около оста си. И двата спътника са много малки средната им плътност е около 2 g/см. От което се смята че Фобос и Деймос са били астероиди и са били привлечени от Марс при прелитането си. Можете сами да прецените от фотографиите.

Интересно е да се знае че на Марс се намира най-високата планина в цялата слънчева система – вулкана Никс Олимпика. Чието име в превод означава “Снеговете на Олимп”. Диаметърът на основата му е 600 km ,а височината му надвишава 27 km.

Също така с Марс е свързан и един от най-често задаваните въпроси :дали сме сами във вселената. Варианта да има живот на Марс започва да се обсъжда още през миналия век, когато италианския астроном Скиапарели открива на повърхността канали,предположението ,че каналите имат изкуствен произход т.е. са създадени от разумни същества предизвиква много голям интерес. На 7 август 1996г. в един метероид роден на Марс преди повече от 3,6 милиарда години, паднал на Земята преди 13 000 години и открит в Антрактида през 1984г., бе открита бактерия, което означава ,че има вероятност на Марс да е съществувала поне примитивна форма на живот.

Не забравяйте че на Марс има много силни ветрове духащи във всички посоки и най-вероятно е те да са сформирали така нареченото марсианско лице.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.