Капка вода - миг живот (есе)

Първото от природните богатства, които човек среща е водата.Тя е едно от условията за живот.Водата е неделим спътник от развитието на организмите. Някои растения и животни живеят във водните басейни. За тях водата е и среда на живот. Организмите се развиват добре само, ако използват чиста вода. Тя не съдържа отровни и вредни за тях вещества или органични отпадъци.

Водата , която става за консумация е едва 3% от цялата съвкупност вода на планетата Земя. Много от водните басейни са замърсени . Глобалното замърсение кара по-голямата част от човечеството да предприеме мерки . Чистотата на водните басейни зависи главно от действието на човека . Той използва водата за битови нужди – поддържане на лична хигиена , приготвяне на храна и прочее. Вследствие от честото употребяване на водата , тя се превръща в отпадъчна .

Понякога когато завали дъжд и сме с бяла дреха , тя често после остава на сивкави петна . Всеки би отрекъл това , защото все пак това е , а тя е безцветна. В някои случаи не е така . Сивите петънца по дрехата се дължът на замърсения въздух , през който преминават дъждовните капки .

Водите се замърсяват и от прекалената употреба на изкуствени торове за селскостопанските растения, от препаратите за растителна защита- пестициди, инсектициди и други. Дъждовната вода отнася част от тези вещества , те проникват в земята, замърсяват изворите, реките, моретата.Тя разтваря вредните вещества и от твърдите отпадъци от промишлените предприятия.

Особено опасно е замърсяването на моретата и океаните с нефт и нефтопродукти . Те образуват ”Нефтени петна” , които причиняват смъртта на хиляди морски обитатели . Замърсяването на водата застрашава живота на всички живи организми . За да се предотврати това се създават пречиствателни станции , в които водата се хлорира . Хлора не е приятен на мирис , но той със сигурност дезинфекцира водата .

В древността англичани изследвайки Африка открили , че някои племена пречиствали водата си със стрити на прах плодове от растящо там дърво . От стриването получавали прах , който пречиствал и дезинфекцирал водата . Днес се отглежда това растение в плантациите и плодовете му се използват вместо хлор .

Много малка част от оществото обръща внимание на заобикалящата ни вода . Ако се вгледаме , ние бихме я открили навсякъде . На картината от Леонардо Да ВинчиМона Лиза” също присъства вода .

В миналото Исус Христос кръщавал хората в реката . Той потапял човека във водата и изричал молитва. Това показва , че водата е използвана не само за бит, а и за пречистване на духа на прегрешилия .

Водата е абсолютно необходима за живия организъм. Редовният прием на достатъчно количество течности е много по-важен в сравнение с адекватният прием на храна, тъй като без вода човек може да преживее само няколко дни, докато без храна - седмици, понякога дори месец.

В тялото на един човек има средно 40 литра вода . Тази вода напомня , че животът е произлязъл от океана . Човек губи в ежедневието си много вода . Това води до обезводняване и до редица болести . Лекото обезводняване – до главоболие , сънливост или промяна на настроението. Препоръчва се на човек да приема на ден около 8 чаши вода , за да си навакса загубената . Обикновено хората се стремят да пият вода предимно през лятото и забравят за това през студения сезон. Всъщност пиенето на вода през зимата е дори по-важно отколкото през лятото. Заради по-студеното време водният баланс в организма може да се наруши и това да доведе до обезводняване. Не забравяйте, че приемането на чайове и топли напитки не замества пиенето на вода!

Водата е част от здравословното хранене . Изисква се тя да се пие редовно . За спортистите е хубаво да се пие леко осолена вода преди , по време и след тежко физическо натоварване . Тагава тялото губи голяма част от водата .

Водата служи за разтваряне на хранителни вещества , транспортирането им до клетките , извършването на сложни физиологични процеси ( фотосинтеза , транспирация ) .

Няма нито един отрасъл в промишлеността , който да не се нуждае от вода . Тя е нужна за варене , почистване , миени , изкисване и т.н. Тя участва и в производството на азот , спирт .

Без вода хората от каменната ера не биха могли да изработват превъзходните глинени съдове . Без вода не може да се произведе каквото и да е , дори и с най-качествените и нови технологии .

Водата е използвана и като източник на топлина . През зимата ни отоплява парното , което чрез гореща вода топли нашия уютен дом и създава топло усещане за спокойствие .

Водата се употребява също за релаксация и лекуване . Има много минерални извори в България , които служат за подобряване на състоянието на болния. Едни от най известните са : Хисар – древна Аугуста , КюстендилПауталия, Бургаски минерални баниАкве калите, по-късно Термополис, Сапарева баняГермания, Сливенски баниТанзос и СофияУлпия Сердика.

Тези горещи релаксиращи бани помагат при бъбречно-урологични, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни, ендокринно-обменни заболявания и хронични интоксикации.

Водата е доста често срещана на земята . Тя съществува в различни форми и агрегатни състояния . Най – често срещаното е течното , чрез течното състояние водата може да заеме всякакъв съд . Интересното на водата е това , че тя е без вкус , мирис , цвят , но играе най-важна раля в живота на човека . Поради тази причина ние трябва да се заемем сериозво и да запазим нашата скъпоценна вода чиста . Несъмнено едно от най-удивителното вещества на земята . ВОДАТА крие още много неизвестни за човека вълшебни свойства, които науката трябва да изучи и използва за благото на човечеството .

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

didi ( 12) на 30 Януари 2008
Благодаря за това есе!

Изкара ми 6 в у-ще...но има някои грешки и повторения... Обаче евала на написаното наистина е много четено за да се напише.МЕРСИ
Vladimir Lubomirov Hristovski ( 2) на 11 Юни 2007
Dosta e chelo momicheto, za da napishe tova! Az go znam, no za povecheto e polezno, taka che pishete i takiva neshtica, polezni sa!
Павлина ( 1729) на 05 Юни 2007
strahotno ese. otli4en 6