Източници на светлината

1.Топлинни източници – от всекидневния опит знаем,че източници на светлина са нагретите до висока температура тела: слънцето, осветлителните лампи с нагреваема жичка и други. Тези източници се наричат топлинни, защото техните атоми и молекули преобразуват в лъчиста енергия част от енергията на хаотичното топлино движение: интензитът и спектърът на излъчената светлина се определят от температурата на тялото. 

2. Луминесцентни източници– енергията, необходима за атомите и молекулите, за да излъчват светлина, може да се получи и от нетоплинни източници. Такова излъчване не е свързано с температурата на тялото и се нарича луминесценция. 

3. Лазери – три са основните свойства, които отличават лазерите от другите източници на светлина и определят съвременните им приложения: монохроматичност, насочност и голям интезитет. 

   1) Монохроматичност – едно от най-интересните съвременни приложения на високата монохроматичност и кохерентност на лазерните лъчения е в холографията: метод за получаване на тримерни образи на предметите

   2) Насочност- лазерите снопове се разпространяват праволинейно, като само едва забележимо увеличават своя диаметър. 

   3) Интезитет – лазерите са най-мощните източници на светлина. Топлиното действие на мощното лазерно намира приложение в лазерните технологии – съвременни методи за обработка на материалите с помоща на лазери.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Милан ( 657) на 30 Август 2010
da qsno mi e grubuan
sesil ( 2) на 15 Декември 2009
stava

Милан ( 657) на 12 Юли 2009