3-ти март - не да мрем за свобода, а да живеем за нея

Не да мрем за свобода, а да живеем за нея

3-ти март – начало и край, съвест и безсмъртие, миг от вечността... Тази дата слага край на една свещена война и дава свобода на българите. Поставя началото на Третата българска държава, възстановена от разруха и пепелища.

3-ти март е празник на българската нация. Ден за размисъл, ден на търпеливо мълчание, на равносметка. Ден за поклон пред онези, който са се венчали за смъртта в името на свободата.

Изминаха 129 години оттогава. Сега никой не трябва да умира за свободата, но всички трябва да живеем за нея. Да живеем добре в името на тези, които дадоха своя живот за нея. Които предпочетоха ужасния край пред ужаса без край.

България – нашата родна земя, нашият “земен рай”, подарен ни от Бога! Този кръстопът, населен с умен и добър народ. Всеки има своя България – мимолетна и вечна, но тя е една за всички ни. Моята България започва с красивите изгреви, с писъка на вечно търсещите чайки и с ученическите трепети. С любовта и гордостта в думите на Яворов : “Няма по-топла стряха от бащината и по-успокоително небе от родното.”

3-ти март е нашият истински урок за родолюбие, не мислиш ли?

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.