Описание на Нено чорбаджи

След като прочетеш съчинението, моля те остави коментар и реална оценка, моля те!!!!!!!!!


Описание на Нено чорбаджи спрямо І глава

В І глава на повестта "Маминото детенце" старият Нено чорбаджи е сравнен с млади и хубави девойки, които берат трендафили в "райските градини".

За да опише Нено, Каравелов използва много художествени похвати: гротеска, карикатура, ирония, сарказъм, множество сполучливи сравнения и други. Сравнювайки Нено с момичетата, писателят изтъква факта, че труда е чужд за нашия герой. Нено е оприличен на "две лебеници", от която едната, по-туплестата е глава, а другата - корема. Ушите и носът са сравнени с "подлоги", а очите са черни точки. Общо взето Любен Каравелов ни запознава с едно мазно и обезформено тяло.

Писателят загатва не само за портрета, но и за душевното състояние на Нено. Четейки главата, разбираме, че преди всичко Нено е далеч от трудовата дейност. По-нататък в произведението лесно откриваме скъперничеството, зависимостта на Нено от Неновица и много, много други "недостатъци".

Вярна е поговорката "Каквото отвън, такова и отвътре!"... И наистина Неновата душа и външният му изглед не се различават много?!?

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Павлина ( 1729) на 21 Март 2007
haresva mi, 4e si napravila podrobno opisanie na Neno.no 6te ti dam 6-, za6toto moje6 da pribavi6 i o6te ne6ta
debi ( 208) на 02 Март 2007
priemam wsqkakwi zabelegki.......