КОМАНДИТНО ДРУЖЕСТВО

КД е вторият вид търговско дружество по чл.64 ал.1 т.2 от ТЗ то е вторият вид персонално дружество.КД е търговец по силата на закона и е юридическо лице уредено е от чл.99 до чл.112 от ТЗ определението е в чл.99 от КД се образува с договор между две или повече лица за извършване на търговка дейност под обща фирма . Като един или повече от съдружниците са солидарно и неограничено отговорни за задълженията на дружеството, а останалите са отговорни до размера на уговорената вноска. Участниците в КД се наричат съдружници минималният им брой е двама. Съдружници в КД могат да бъдат дееспособни физически лица или юридически лица. За участието си в КД юридическите лица вземат решение копие от това решение се прилага към заявлението за вписване на КД в ТР. Съдружниците в КД са два вида ограничено и неограничено отговорни, наречени още командатисти и комплементари или комендатори . Неограничено отговорните съдружници подобно на съдружниците в СД са лично и солидарно неограничено отговорни за задълженията на дружеството към кредиторите.Отговорноста на ограничено отговорните съдружници е като на съдружниците в ООД , те са отговорни до размера на уговорената вноска. Съдружниците в КД извършват търговска дейност под обща фирма, необходимото съдържание на фирмата на КД е посочено в чл.101 от ТЗ . Фирмата трябва да съдържа и обозначението и командитното дружество или съкратено КД, и името поне на един от неограничено отговорните съдружници. Името на ограничено отговорните съдружници не се вписва в фирмата, но ако това е станало, той се смята за неограничено отговорен, по отношение на кредиторите на дружеството.
Възникването на юридическото лице на КД става на два етапа:
Първи етап-образуване подобно на СД.КД се образува чрез сключване на договор между учредителите, наречен учредителен или дружествен.Съгласно чл.100 от ТЗ дружественият договор трябва да бъде съставен в писмена форма с нотариална заверка на подписите на съдружниците. Съгласно чл.102 от ТЗ договорът за учредяване на КД трябва да съдържа:фирмата на дружеството; седалището и адрес; предмет на дейност; имената адресите и ЕГН на съдружниците физически лица, съответно фирмите ,седалището,адрес,…на юридическите лица; вида и размера на отговорността на съдружниците; вида и размера на вноската на съдружниците; начина а разпределение на печалбите и загубите между съдружниците; начина на управление и представителство на дружеството. Неограничено отговорните съдружници предствят образци от подписите си представят и декларации, че не са обявени в несъстоятелност представят също и декларации, че им е известно забраната за конкуренция по чл.107 от ТЗ, между съдружниците.
Втори етап-регистрация.Започва с подаването на заявление за вписването на КД в ТР.Съгласно чл.103 от ТЗ заявлението се подписва от неограничено отговорните съдружници, към заявлението се прилагат: копие от решението на съдружниците юридически лица за участие в КД; учредителният договор; образец от подписите на неограничено отговорните съдружници; декларации от неограничено отговорните съдружници, че не са обявени в несъстоятелност; декларация от неограничено отговорните съдружници, че им е известна закона за конкуренция по чл.107 от ТЗ; декларация за вярност на данните в заявлението; документ за платена такса за регистрация.
Заявлението и приложените към него документи се разглеждат от длъжностно лице по регистрация. Ако са спазени законовите изисквания с решение длъжностното лице по регистрация вписва КД в ТР ,от този момент възниква юридическото лице на КД . Членството на КД е доброволно първоначални членове са учредителите, след учредяването те стават съдружници. И двата вида съдружници в КД имат едни и същи имуществени права- право на дивидент и право на ликвидационен дял. Н е имуществените права на съдружниците в КД зависят от техният вид, съгласно чл.105 от ТЗ управлението на КД се извършва от неограничено отговорните съдружници. Ограничено отговорните съдружници нямат право на управление и не могат да спират решението на неограничено отговорните съдружници.Съгласно чл.108 от ТЗ ограничено отговорните съдружници могат да прегледят търговските книги на дружеството, и да искат препис от годишният финансов отчет. При отказ на поискане на съдружника окръжния съд постановява предоставянето им.
И двата вида съдружници в КД имат имущественото задължение да извършват предвидените в учредителния договор вноски.
Неограничено отговорните съдружници са длъжни да участват в управлението а ограничено отговорните са длъжни да оказват съдействие за осъшествяване на дружествените дела.Външните отношения в КД се представляват от неограничено отговорните съдружници.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.