Основни етапи на икономическия анализ

Успешното провеждане на икономическия анализ изисква спазването на определен ред и последователност. За целта в цялостната организация на анализа се обособяват три основни етапа с присъщите им обхват и съдържание на аналитичната дейност.
а) Подготвителният етап обхваща цялата дейност, свързана с подготовката за провеждането на анализа. Неговият най-важен елемент е първият подетап – разработване на програмата за анализа. В нея се посочват целта, обектите и обхватът на предстоящото проучване – комплексно или частично (по определен проблем), цялата стопанска дейност или отделни производства, ферми и дори култури и групи животни. В зависимост от характера на анализа се предвиждат основните методи и показатели, които ще се използват и се посочват източниците на необходимата информация. Съставя се график за провеждането на анализа и се определят срокове за приключване на отделните етапи и подетапи по програмата.
Съществен елемент е подборът на състава на анализаторите, т.е. лицата, които ще извършват анализа. Поради сложността и многообразието на дейностите в селското стопанство и отбелязаните вече специфични особености на земеделската производствена система обикновено се препоръчва анализът да се извършва от колектив (група) от разнородни специалисти – почводени, агрономи, зоотехници, ветеринари, специалисти по напояване, растителна защита, механизация разбира се – икономисти. При съвременните реалности на относителното дребно частно земеделие подобен подход е трудно приложим в масовата практика, което издига ролята и изискванията към подготовка на аграрикономистите като основни специалисти в тази област.
Като завършек на програмата за провеждането на анализа се посочват видът и формата на крайните резултати, техният получател и насоките за използването им в интерес на развитието на стопанската дейност.
Вторият подетап на подготовката обхваща подбора, проверката и предварителната обработка на необходимата информация. Точността и достоверността на анализа и на изводите от него до голяма степен зависят от използваната информация и нейното качество. Подборът на данните означава преглед и преценка на наличните източници и носители на информация и определяне на методите и способите за нейното извличане. При необходимост се правят предварителни разчети и изчисления, за да се набави липсващата информация или наличната да се приведе в удобен за ползване вид. Съществен момент е привеждането на данните в съпоставими величини с еднакви измерители и мащаби. Целта е да се осигури сравнимост и достоверност на получените при анализа резултати.
Проверката на информацията се дели на фактическа и логическа. При фактическата проверка се извършва техническо сравняване на извлечените от носителите данни с техния оригинал. Следи се за допуснати чисто технически грешки при пренасянето на данните, за разместване, неправилни аритметични действия, десетични знаци и др.
Логическата проверка има за цел избягване на грешки, допуснати в самия носител. Тя се извършва въз основа на дълбокото познаване на стопанската дейност и опита на анализатора. Търсят се такива данни, които значително се отклоняват от нормалните стойности или фигурират с различни величини с голяма разлика.
б) Втория етап на анализа може да се нарече основен или етап на аналитичната обработка на информацията. Той също се подразделя на подетапи.
Същинска работа по анализа започва с избора, уточняването на формата и пресмятането на числовите значения на аналитичните показатели. Това е основното съдържание на първият подетап. Така например производителността на труда може да се изрази както в натурални, така и в стойностни показатели: количество продукция за единица работно време, вложено работно време за получаване на единица продукция, произведена продукция от един постоянно зает или средносписъчен работник; стойност на приходите, доходите и печалбата на единица работно време и един работник. Явно се налага избор на най-подходящия показател в съответствие с целите и обхвата на анализа. Като се прибави и пресмятането за отделните продукти и производства, за да се стигне до обобщението по отрасли и за стопанството като цяло, става ясно каква огромна подготвителна работа се извършва на този етап на анализа.
Следващия подетап обхваща систематизацията и аналитичната обработка на показателите. Систематизацията има за цел да подреди и оформи данните в удобен и подходящ за обработката вид. Извършва се групиране на данните по различни признаци, оформяне на аналитичната таблица и временни редове, подготовка на графики и диаграми.
Аналитичната обработка на показателите е насочена към разкриването на вътрешните закономерности в развитието на стопанската дейност. За целта се изследва общите количествени изменения и динамиката на анализираните показатели, установяват се причините и факторите за тези изменения и се измерва тяхното влияние, определят се тенденциите, резервните и насоките на развитието. На тази основа се подготвят окончателните таблици, графики и диаграми, които илюстрират резултатите от анализа.
в) Последният, трети етап на анализа, е заключителният. Неговото основно съдържание е обобщаването на резултатите и разработване на изводи, предложения и препоръки. То се извършва под различна форма – проект, доклад, обяснителна записка, отчет, резюме, и др. в съответствие с предвиденото в програмата на анализа. В това обобщение се посочват както положителните, така и негативните резултати и обусловилите ги фактори и причини.
Изводите трябва да бъдат кратки, точни и обосновани, като изтъкват най-важното, решаващото за състоянието и възможностите на стопанството за увеличаване на произведената продукция, за намаляване на разходите и за повишаване на ефективността.
Предложенията и препоръките трябва да бъдат конкретни, реални, с точни срокове и параметри за очакваното развитие въз основа на разкритите вътрешни резерви и необходимите допълнителни ресурси. По същество те представляват икономическа обосновка и служат за основа на бъдещите управленски решения за разширяване и подобряване на стопанската дейност.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.