Показатели на икономическия анализ

За да може да се изследва, всяко явление или процес, което е обект на икономически анализ, намира израз в съответните показатели. В този смисъл обект на анализа са икономическите параметри, изразени чрез отделни показатели или тяхната съвкупност, които отразяват състоянието и динамиката ма стопанската дейност. Същевременно това са аналитичните инструменти, характерни за един или друг метод на икономическия анализ. Ето защо едно от най-важните изисквания на организацията на анализа е правилният подбор на използваните показатели и обвързването им в единна система.
Резултатите от анализа до голяма степен се предопределят от това, доколкото пълно и точно избраните показатели отразяват същността на изследваните явления и процеси.
За успешното провеждане на анализа показателите трябва да отговарят на някои общоприети принципни условия, по-важни от които са следните:
– да имат точно определено съдържание, да притежават необходимата конкретност. Например, когато се използва показателят „печалба”, трябва да е съвсем ясно за каква печалба става въпрос – балансова, брутна, облагаема или чиста (нетна).
– да съответстват по съдържание на общоприетите в икономиката на страната, т.е. да имат еднакво съдържание за всички науки и области на стопанската дейност, за да осигуряват възможност за обобщения и сравнения.
– да отразяват специфичните особености на конкретната стопанска дейност.
– да бъдат количествено измерими и да се изразяват в еднакви и съпоставими мерни единици.
При анализа на стопанската дейност се използват голям брой различни по съдържание и проявление показатели. Това разнообразие позволява те да се класифицират по различни признаци.
а) В зависимост от използваните измерителни единици показателите се делят на натурални в стойностни.
Натуралните показатели изразяват явленията и процесите във физически величини – декари, тонове, бройки, човекодни и т.н. Тяхното предимство е, че не се влияят от цените, които в редица случаи деформират реалната оценка на икономическите процеси.
Стойностните показатели имат парично изражение и са много по-разпространени поради използването на парите като единен измерител. Те са удобни, сравними, дават възможност за обобщения, за отчитане на вътрешни връзки и влияния, за формиране на относителни величини, но в тях се отразяват промените на цените, които често водят до деформации и неточни изводи.
б) В зависимост от съдържанието показателите се делят на количествени и качествени.
Количествените показатели отразяват количественото измерение на дейността. Обикновено това са показатели за обем или размер, изразени като в натура, така и в стойност – количество и стойност на продукцията, стойностен обем на инвестициите, на приходите, разходите, печалбата и др., размер на площите, брой на работници, животни и машини, количество работа или ресурси от даден вид и т.н.
Качествените показатели отразяват равнището на резултатите от стопанската дейност. По принцип те се представят като отношения между различните количествени показатели и отразяват техните изменения.
Най-важните и често използвани качествени показатели са себестойност, производителност на труда, отдаване, емкост или ефективност на капитала, рентабилност, различни коефициенти за състоянието и използването на ресурсите и др. под. Най-често тези показатели се формират чрез привеждане на икономическите параметри на дейността към единица ресурси или резултати – земя, труд, капитал, обем работа, вложени активи или разходи, произведена продукция и др.
в) В зависимост от начина на изразяване показателите се делят на абсолютни и относителни.
Абсолютните показатели характеризират количествените и обмени измерения на стопанската дейност. По същество те са свързани с количествените, защото изразяват абсолютен размер, брой, обем или качество. Използват се в натурално и стойностно изражение главно за обобщени количествени оценки на процесите и явленията.
Относителните показатели представляват отношения между абсолютни величини и се предлагат във вид на индекси, коефициенти, проценти. Те отразяват промените в равнището на икономическите параметри чрез тяхното съпоставяне и измерват степента на тези изменения.
Относителните показатели обикновено се свързват с качествените и характеризират много по-точно постиженията и тенденциите в развитието на дейността.
Съществуват и други класификации на показателите за икономически анализ: синтетични и частни, обемни и структурни, отчетни и планови, фактически и нормативни. Независимо от тяхната характеристика, всички показатели се намират в тясна връзка и взаимна обусловеност. Ето защо икономическият анализ може да реализира поставените цели и задачи само чрез правилно подбрана и обоснована система от показатели, която най-пълно и точно отразява състоянието и динамиката на стопанската дейност.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.