Александър Дюма

Най-четеният френски писател Александър Дюма-баща е роден във Виле-Котре в Есен. Той е син на генерал и внук на френски благородник. Макар да не получава солидно образование, той ненаситно чете и проявява особен интерес към приключенските истории на XVI и XVII в. Докато работи като чиновник, Дюма посещава театрални представления, които го вдъхновяват да започне да се изявява и като драматург.

Дюма създава повече от 300 творби и става най-популярният писател в епохата на Романтизма. Едни от най-прочутите му романи са „Тримата мускетари”, „Граф Монте Кристо”, „Виконт дьо Бражелон”, „Двадесет години по-късно” и др.

Незавършен роман на Александър Дюма беше открит във Франция. Уникалната находка е открита в архива на Националната библиотека на Франция.

Става дума за произведение под заглавие “Кавалерът на света Ермина”, което във вид на роман-фейлетон е било публикувано във вестник “Монитьор универсел” през 1869 година, но никога не е излязло във вид на отделна книга.

По думите на Клод Шоп, който се счита за най-големия специалист по твирчеството на Дюма – баща, става дума действително за уникална находка, тъй като по-рано в архивите откривали само писма, театрални рецензии или малки откъси на текстове, излезли изпод перото на френския писател.

По следите на тази нига биографът на Дюма попаднал преди десет години и “само за четвърт час контакт със съкровището разбрал: това е на великия Дюма”.

Всички тези години Шоп е посветил на събирането на откъси и поправяне на грешки и неточности, които били допуснати при публикацията във вестника. Трудът се оказал огромен, тъй като романът наброява 900 страници.

Кавалерът на света Ермина”, чийто главнен герой, обсебен от жажда за мъст, напомня на граф Монте-Кристо, по думите на Клод Шоп се явява завършек на трилогия която била започната с романите “Сини и бели” и “Спътниците на Иисус” и разказва за събитията в средновековна Франция.

Дюма, който починал през 1870 година, не успял да завърши романа, но според Шоп в произведението не достигат само няколко заключителни редове, които изследователят смята са да допише.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.