Без промени в изпитите след 7 клас тази година

Изпитите след 7-и клас ще останат тази година без промяна, е решило окончателно просветното министерство. Всички кандидат-гимназисти ще се явяват пак на 2 конкурса - по математика и по литература. Без каквато и да е било промяна остават и изпитните програми, обяви в първия учебен ден зам.-министър Юлиян Наков. Малчуганите пак ще решават 2 задачи по математика - алгебрична и геометрична, и ще пишат съчинение-разсъждение върху изучавано в 7-и клас произведение. И в заглавията няма да има промяна.

МОН е решило да не пипа изпитите поради липсата на време и за да не предизвиква напрежения. Наков добави, че се отказали от обществения дебат дали изпитите да останат само за най-елитните училища и как да стане това.

До месец трябва да бъде готова и новата наредба за одобряване на учебници, обяви още Наков. Сред вариантите е МОН да работи директно с авторите, като прескочи издателствата. На въпрос има ли разколебаване в позиция на министерството за евентуалната отмяна на матурите за випуск 2004, Наков отвърна: "Ако обективността е твърдост, ще сме твърди докрай". Зам.-министърът каза още, че до 1-2 седмици учебниците за 2-и клас ще са в училищата.

ПОЛИФОНИЯ

Разнообразни музикални произведения звучаха из училищните дворове в София първия учебен ден. Докато във Френската гимназия политици и дипломати слушаха Одата на радостта, в 75-о училище в квартал "Факултето" веднага след речите на зам.-министър Наков, Любка Качакова и други гости, се разнесе парчето "Що така, бе, Миме".

1800 ученици учат в школото до 12-и клас, но повечето нямат учебници, защото трябва сами да си ги купуват.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Irina ( 2) на 27 Февруари 2007
Това не може да бъде вярно!