Образът на чорбаджи Нено в първа глава на повестта "Маминото Детенце"

В повестта "Маминото Детенце" Любен Каравелов описва живота на едно чорбаджийско семейство от времето на Възраждането.

От първата глава ние научаваме, че Нено е мързелив и ленив. Разбираме за неговото повезение, той се кара на слугите си, мисли повече за себе си, става надзор на детето си. Нено обича парите и удобството. Не го вълнува нищо друго освен собственото му спокойствие.

Още в първа глава виждаме контраста между трудолюбието на казанлъшките девойки и ленивостта в чорбаджийския двор. Коренна разлика е атмосферата под крушата в двора на чорбаджи Нено . Точно тук разказвачът ни запознава с външния вид на този герой.

Чорбаджи Нено е описан доста смешно, до голяма степен иронично. Тялото му е сравнено с една голяма и праводълговата либеница. Същото сравнение е използвано и за главата му, но либеницата е "малка и туплеста".

"Едната либеница, която била твърде голя и продълговата, седяла на черджето, а другата, която била малка и туплеста седяла на първата либеница."

А между тях "произходило едно ниразделно мазно тяло". Устата на нашия герой е сравнена с "някакво си дупка", а мустаците му с "две дълги бело-черни урязалки козина". Може би е направено такова сравнение, понеже устата на Нено е "дупка", която му служи само за хранене, пиене и разпореждане. Още по-смешно са уписани ушите и носа му:"...на нея(малката либеница-глава) срърчели три червени подлоги, които носели названието уши и нос." Думите, които изрича Нено са придставени като лава:"..из дупката(устата) изклокали няколко потока лава.."

Отблъскващия вид на героя говоли за неговата духовна пустота и за безмисления живот, който води- Това се потвърждава и от начина му на говорене. Изреченията му са несвързани; недоизказва мисълта си:

"Иди и донеси..Кажи на чорбаджийката да дойде при мене. Набери малко черешки за мезе..Хайде иди и намери детето.."

Пророците на бащата са усвоени и от малкия Николчо. След като Нено и Неновица не притежават душевна красота и морал, не могат да възпитат такова и у сина си.

Възрожденецът Любен Каравелов категорично окъжда Нено и хората като него. Те водят безмислено съществуване. Богатството на Нено е само материално. Липсват му доховни ценности и идеали.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

debi ( 208) на 30 Април 2007
debi ( 208) на 30 Април 2007
mn e malko
debi ( 208) на 30 Април 2007
mn ti e beden re4nika
debi ( 208) на 30 Април 2007
tri za staranieto