Кражбата - „награда” за възпитание (съчинение разсъждение)

Повестта „Маминото детенце” е ярко художествено изобличение на живота и морала на чорбаджийската класа. Сама лишена от добродетели, тя не може да възпита разумно и трудолюбиво поколение. Доказателство за това са постъпките на Николчо, който тръгнал по пътя на своето падение краде от родителите си, за да поддържа разгулния си начин на живот.

Безнравственото положение на Николчо най-сетне е забелязано от Нено, след като синът му достига крайна степен на падение. „Поучителната родителска лекция” на бащата не помага за подобряването на поведението на Николчо. Думите ми не достигат до съзнанието на разглезения, поел по пътя на пиянството и разсипничеството, негов единствен наследник. Отрано Нено загубва авторитет пред Николчо, приучава го единствено на материални награди, не се разтревожва от влечението му към казанлъшката гюлова ракия, не забелязва склонността му към лъжа, безчувственост, жестокост и безотговорност.

В резултат на неправилното родителско възпитание Николчо извършва първата си кражба. Неновица не открива скритите богатства, което води до пълната & #249; истерия. Карикатурното описание на Неновица предизвиква както смях, така и размисъл у читателите. Тя не иска и да си помисли, че може да е бедна на старини. Чорбаджийката е много алчна и живее, само за да трупа пари, без да подпомага с тях по някакъв начин обществото.

Първите реакции на Нено след разкритата кражба разкриват способност за трезво мислене и наличие на твърд характер. Несвикнал да издържа на напрежение и поставил на преден план криворазбраното чувство за чорбаджийска чест, той с облекчение се съгласява с очевидните лъжи на съпругата си, с което сам става предател на казаната от него истина. „Маминото детенце” за пръв път го обзема страх, след като вижда разярената си майка. Може би в този момент Николчо би признал престъплението си, но неразумната обич на Неновица проиграва възможността синът и да бъде върнат от пътя на падението. Неспособна да приеме истината, че нейното дете е станало крадец, Неновица се оставя да бъде водена от майчиния си инстинкт и да предпазва Никола на всяка цена от всичко, дори и от страшния порок - кражбата. След защитата на майка си, момчето събира самоувереност. Така нейната лъжа ражда неговата. Никола не признава кражбата и по време на несправедливия арест и жестоките мъчения над слугите. Майка му и баща му безсъвестно стоварват вината върху тях, за да го опазят от справедливите порицания на казанлъчани. Втората кражба е вече фатална - Нено умира.

Единични представители от обществото ,като мъдрият Али ага, смеят да изкажат мнението си за развитието на Николчо. Али ага остро осъжда Нено. Съветва го да бъде по-строг с детето, да му обръща повече внимание и да не му позволява толкова блаженства. Той смята, че това чорбаджийско семейство са се провалили като родители, те също са опропастили живота и на собствения си син, за което главната причина е неправилното възпитание.

Решението за женитба на Николчо показва безсилието на родителите, че те искат някой друг да поеме отговорност за сина им. Разделяйки се с ергенството, Никола сякаш се разделя с живота си, защото той не е научен да обича истински, но му харесват всички момичета. Решението за женитба е взето неправилно, защото се утежнява живота и на младата му съпруга - Пенка.

Погрешното възпитание на Никола ражда първите плодове. Посегнал веднъж към парите, защитен яростно от майка си чорбаджийския син ще върви все по-уверено по пътя на своето окончателно падение.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Te4o_CooL@abv.bg ( 2) на 05 Януари 2008
Li4no na mene mn mi haresa da se nadqvame da mi pomegne mersi mn