Френската революция

В резултат на събитията от 1789г., когато се изявява конфликтът между интересите на силните буржоазни кръгове и отказващата да се промени аристокрация, заедно с финансовата криза на властта, които дали началото на Великата Френска революция, Европа е разтърсена от революционни войни, въздействали върху по-нататъшното развитие на модерния свят.

Тази революция не случайно е наречена "Велика" - нейните основни идеи за свобода, равенство и братство са пренесени във времето и до ден днешен са водещи за човечеството. Съсловният характер на обществото пречи на свободата и равноправието да се проявят. Това трябва да се промени и тези промени идват с тази Велика революция. С Декларацията за правата на човека и гражданина за първи път естествените човешки права се обявяват писмено - правото на свобода, собственост и сигурност. Единствено терорът, като основна идея, залегнала в основата на якобинската диктатура, противоречи на тези идеи на революцията и за това якобинците бързо си отиват от властта ("Революцията изяжда децата си"). Въведеният от Наполеон Бонапарт Граждански кодекс през 1800г. още по-добре отразява буржоазните ценности на неприкосновеност на частната собственост, свобода на личността и равенство пред закона. Тези нови революционни идеи били съчетани с традицията на френските обичаи и логиката на римското право.

Управлението на крайните реформатори-якобинците, било сменено бързо от забогатялата буржоазия, при което е приета нова конституция, която разделя парламента на две камари и изпълнителната власт е поверена на Директорията.

Наред с всички велики революционери, е и най-великият сред тях и останал в историята на Франция и Европа като просветен диктатор, властолюбив и един от най-важните и велики европейски владетели. Той идва на власт чрез военен преврат, като властта бива поверена от Директорията на трима консули. Оттук започва и режима на консулата на Наполеон. Идеята му да подчини всичко на здравата ръка на центъра, се осъществява, като превръща държавата в империя след множеството вътрешни реформи, които прави. И въпреки огромните си военни успехи (по суша) този велик владетел все пак успява да бъде победен няколко пъти, последният от които (битката при Ватерло) е краят на неговата власт.

И въпреки че по времето на Наполеон Франция владее много територии в Европа, след Виенският конгрес на монархиите-победителки, обявили се за "велики сили", слагат край на революционните войни и възстановяват реда в Европа. Макар и победена на бойното поле, Франция разпръснала революционните идеи и европейското общество било дълбоко и завинаги променено.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.