"Немили-недраги" - Образът на българския хъш (съчинение разсъждение)

(Увод) В повестта "Немили – недраги" Иван Вазов разкрива живота на българския хъш в Браила през периода 1870-1875 както и лятото и есента на 1876. Това време писателят нарича „епоха на великите героизми” и го противопоставя на действителността в следосвобожденска България.

(Теза) Първа глава на повестта създава представа за атмосферата, в която живеят хъшовете в чуждата земя. Тези достойни българи са отказали да се примирят с робската си участ и са воювали за свободата на родината си, поради което са принудени да водят тежкия живот на изгнаници. Всекидневието им е изпълнено със страдания и мъки. Румънците са враждебно настроени към тях, защото идеалите на българските юнаци са им чужди и неразбрани. Наоколо си хъшовете усещат само студенина. Бедността е друго изпитание за тях. Съществуването им в Румъния е мизерно. Всеки нов ден е начало на нова борба за оцеляване в чуждата земя, но сили им дава споменът за миналото, изпълнено със битки за свободата на отечеството, и мечтата за бъдещето, надеждата, че отново ще воюват с поробителя.

(Доказателство) Вазов ни запознава с обстановката, в която живеят българските емигранти и ние разбираме за тежките условия на живота им. В сърцата на младите и честни патриоти се разгоря огъня на свещената борба за свобода. Много от тези възторжени и смели чеда на България са получили кръщение в битките на хайдушките дружини срещу поробителя. А сега принудени да напуснат родните си села и градчета, те търсят подслон в съседна Румъния. Така тези хора се превръщат в хъшове. Защото много са тези които ще кажат:

„та сърце майко не трае
Да гледа турчин, че
Бесней над бащино ми огнище”


В тези встъпителни части на повестта Вазов се интересува от душевните преживявания на героите, от колкото от битовите подробности за живото им. И за да пресъздаде сложната картина на тези преживявания Вазов използва контрасти. Запознавайки ни с вида на хъшовете ние виждаме и много общи черти в тях –преждевременното състаряване, болестите, дрипите с които се обличат, гладът. Но независимо от тези тежки изпитания хъшовете са вдъхновени от подвизите от миналото и днес те участват във великата борба.А да устои на угнетяващата бедност в студената чужда страна, се изискват не по-малко духовни сили и кураж, отколкото в битките . Конфликтът между миналото и настоящето може да бъде решен в бъдещето. Героичното е отминало, сегашното е безлично, но бъдещето може да бъде славно. А докато дойде мигът на саможертвата , балканските орли, като митични герои, ще докоснат с поглед земята си, за да черпят силата й : „ И те ходеха често на брега на Дунава и гледаха зелените хълмове на България. На, тя е там, усмихва им се, вика ги, говори им, показва им небето си, показва им огнищата им, възпоменанията им, мечтите им”…

(Заключение) Ключови думи и определения, с които Вазов изгражда представата за хъшовете и техния живот в Браила, са : „ балкански орли”, „герои” , „измъчени от бедността” , „благородство и решителност”. А над всичко и в основата на всичко са свещените символи „ България” и „Свобода”. Заветната възвишена цел на тези страдалци е да се борят и умрат за свободата на България, защото те са и „ предтечите на зорницата на българското освобождение”.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Gabriella ( 6) на 10 Ноември 2012
А само да попитам Знаете ли кои са Осн.конфликти и второстепенните герои в 1 глава. А Също и завръзката в 1 и 2 глава ? )
Радостина ( 13) на 02 Ноември 2012
Заглавието "Немили-недраги", е взето именно от "На прощаване" /..да се скитаме немили-клети-недраги/... О, и още нещо - Хора, недейте да преписвате наготово. Добре е да си вземете някои изрази и изречения, които ви харесват, но да преписвате едно към едно... Госпожата ви не ви ли е усетила, че е от Интернет? Освен това четете и анализи, помага.
Tolga ( 39) на 20 Ноември 2011
Имам само един въпрос защо има цитати от "На прощаване"каквото искаш може да добавиш тука все пак разсъждаваш
cvetomir ( 2) на 17 Ноември 2011
kudeee izlojenieto molqvi pi6ete mi..
Божидар ( 2) на 15 Ноември 2011
Благодаря ти много ми помогна, все още не знам колко имам но...
Иксан ( 2) на 12 Декември 2010
Имам само един въпрос защо има цитати от "На прощаване"
plamena ( 193) на 24 Ноември 2010
radvam se 4e sum pomognala s ne6to ;]
ayfiliz ( 4) на 08 Декември 2009
mersi mnogo 4e go napisa imam 6
Михаил ( 8) на 02 Декември 2009
Ако нямаше това от ''На Прощаване'' госпожата каза че можеше да имам 6,а аз имам 5
v1s1bL3 ( 98) на 23 Ноември 2009
az o6te ne pokazah no imam 4uvstvo che 6te imam 6 ms za sa4inenieto
Misho ( 2) на 02 Декември 2008
mn ms 4e sii go napisala imam 6
елиза ( 37) на 24 Октомври 2008
dobre e ne sam sigurna v ponktuaciata no ni6to mn e hubavo bravo
Gal4etyyy ( 2) на 29 Декември 2007
zabelqzah,4e vsi4ki pravite zabelejka otnosno citat1t ot "na pro6tavane".Iskam da dop1lnq,4e tozi citat si go ima i v r1kovodstvoto po literatura (onaq sinqta knijka) i prosto e izpolzvan materiala ot r1rovodstvoto
Стели ( 4) на 13 Декември 2007
mnogo e nepravilno da se izpolzva citat ot drugo proizvedenie v dokazatelstvoto,za6toto nqmame nikakvo dokazatelstvo 4e ediniq pisatel e vzaimstval ot drugiq.Ako se mahne tozi citat 6te bude idealno..
Павлина ( 1729) на 02 Март 2007
SA4INENIETO E MNOGO HUBAVO. HARESVA MI, 4E SI IZPOLZVALA CITATI. I AZ ZABELQZAH, 4E IMA6 NQKOLKO PUNKTUACIONNI GRE6KI, NO INA4E VSI4KO OSTANALO E SUPER!
debi ( 208) на 28 Февруари 2007
mnogo ti e ubavo su4inenieto..... onq citat deto e ot "Na pro6tawane" malko razwalq hubavata rabota, ama ina4e.....ima6 nqkoi punktuacionni gre6ki
nz ( 2) на 29 Януари 2007
sa4inenieto e mnogo hubavo s izklu4enie na 4asta v koqto se spomenava zitat ot druga tvorba(na pro6tavane)