СПИН

Какво е СПИН ????

Синдром на Придобита Имунна Недостатъчност - нека видим какво стои зад всяка от теки думи. Синдром - това е съвкупност от симптоми (прояви на болестта). Придобита означава, че болестта не е вродена, а човек може да се зарази с нея. Имунна Недостатъчност - вирусът поразява имунната система на човек и той остава без защитни сили. Това позволява на други инфекции да се развиват в организма и да нанесат своите поражения,които могат да доведат и до смърт.

Как се предава вирусът на СПИН ????

Причинителят на СПИН е вирус, наречен ХИВ (от английски-вирус на човешкия имунен дефицит). При навлизането му в кръвта на човек, той постепенно унищожава част от лимфоцитите - клетки, които имат роля в защитата на организма от микроби-бактерии, вируси, паразити.

Как се предава вирусът на СПИН ????

Вирусът на СПИН се съдържа в повачето телесни течности на заразен човек, но единствено в кръвта, спермата и вагиналния секрет има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразямане. Вирусът може да се предаде, ако някои от тези течности влезе в контакт с кръв или лигавица на здрав човек (лигавицата е много фина тъкан,с която са покрити устата,пенисът, вагината, ректумът и част от окото). Така, пътищата, по които може да се предаде заразата са Три:

 • Полов път - като правим секс сес заразен човек и не използваме презерватив.

 • Кръвен път - чрез използване на общи прибори на инжектиране (игли,спринцовки,капачки), кръвопреливане, нестерилни инструменти (за пробиване на уши, пирсинг, татуировки, стоматологичен инструмент)

 • Вертикален път - от бременна майка на детето в употребата, по време на раждане или при кърмене.

  Кръвта и кръвните продукти, използвани в медицината, задължително се тестуват и рискът за предаване на ХИВ по този начин е много малък. Най-висок е рискът от предаване на заболяването по кръвен път чрез използване на общи прибори за инжектиране. В модерните кабинети за пиърсинг и татуировки се използват стериални инструменти, но все пак е добре човек да се информира за това преди манипулацията.

  Всеки сексуален контакт без презерватив носи потенциален риск от заразяване с ХИВ. Аналният секс е най-опасен, заради по-нежната лигавица и по-голямата вероятност от ранички. Макар и по-малко рисков, оралния секс също може да носи опасност от заразяване, особено при попадане на семенна течност в устата и наличие на ранички по половите органи и/или в устата. Затова при този вид секс също е пропоръчително използването на презерватив.

  Съвременните данни показват, че при провеждане на антивирусно лечение на инфиктирани бременни жени и спазване на препоръките на лекаря относно раждането и кърменето, процентът на деца с вроден ХИВ-инфекция е по-малък от 2%. Този факт дава основания на всяка бдеща майка да си направи тест за СПИН в началото на бременността, което ще й позволи да се възползва от предлаганото в България лечение в случай на необходимост.

  Как не се предава вирусът на СПИН ????

  Вирусът на СПИН не може да се предаде по следните начини:
  целувка,прегръдка,масаж,ползване на общи тоалетни,докосване,кашлица,уьапване от насекоми,ползване на едни и същи дрехи...

  Какво се случва,ако човек е заразен ????

  При инфектиране с вируса на СПИН, човек преминава през няколко стадия на болестта:

  Безсимптомно носителстео на ХИВ - този стадий продължава различно дълго и се характеризира с това, че човек е заразен, но няма никакви белези за това. В този период човек носи вируса, но не е болен - той може да заразява други хора, но животът му не се различава от времето преди заразяването. Ако човек не си направи тест за СПИН, няма да разбере, че е инфектиран.

  СПИН-свързан комплекс (ССК).Това е времето, в което при инфиктирания със СПИН човек започва да се появяват симптоми, което се дължи на отслабването на имунната му (защитна) система. Първите прояви могат да бъдат: увеличаване на лимфните възли, бърза загуба на тегло, силна отпадналост, повишаване на температурата, херпес, гъбички и т.н. Този стадий може да започне месеци или години след заразяването и да продължи много време в зависимост от начина на живот, приложеното лечение, индивидуалните особености на всеки човек.

  Болестта СПИН. В този стадий защитните сили на болния са силно увредени и той боледува все по-често от различни инфекции. Болести, които обичайно завършват с бързо оздравяване, при болните от СПИН протичат тежко и могат да доведат до смърт. Ако инфекцията бъде установена навреме и се започне подходящо лечение, инфектираният човек може да остане със стадия ССК без да развие СПИН.

  Какво трябва да знаем за теста за СПИН ????

  Това, което преви СПИН особено опасна болест, е фактът, че е невидима и човек може да е инфектираз без да знае, като прави това излага на опаснот партньорите си. Затова част от борбата със СПИН се състои в правилното тестуване за наличие на инфекция. Тестовете най-често изследват наличието не на самия вирус, а на антителата в кръвта, които се появяват до 1-3 месеца след заразяването. Ако човек е имал рисков сексуален контакт (без презерватив), той трябва да се изследва 3 месеца след него. Спрямо ХИВ няма имунитет, т.е. заразяването може да настъпи при всеки необезопасен сексуален контакт.

  Как можем да се предпазим ????

  За сега няма друго средство за предпазване освен презерватива. Презервативът трябва да се постава в началото на всеки полов акт и да остане до края му. При скъсване или изхлузване, трябва да се прекъсне сексуалният акт и да се постави нов. За улесняване на сексуалния акт може да се използва овлажнител (лубрикант) на водна основа, но никога козметични кремове или вазелин, които могат да нарушат целостта на презерватива.

  Въпреки, че СПИН съществува, това не е причина за края на Вашия сексуален живот! Консултирайте се със специалист, за да получите отговор на всички въпроси, които Ви вълнуват.
 • Добави коментар

  Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

  Коментари

  mariq ( 24) на 13 Ноември 2008
  op mai trqbva6e da pi6a v mujki rod maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  pomislix 4e si momi4e sori ;(

  mariq ( 24) на 13 Ноември 2008
  nogo me draznat takiva kato teb koito se mislqt 4e znaqt ne6to a ti si ot tqx za6toto ne znae6 ni6to

  mariq ( 24) на 13 Ноември 2008
  be eeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiii ofca kvi sa tiq gluposti maaaaaaaaaa tapa4ke tupa. ti slo4aino da ima6 mozak v gl;avata ma ku4ko  Пенка Пенкова ( 2) на 04 Март 2007
  Материала съдържа много неточности и грешки!

  1. –Бърка се тотално значението на думата ХИВ и думата СПИН!

  Въпреки че. в началото доста добре е показано че СПИН е синдром а ХИВ е вирус.

  Така се получават следните недоразумения и неправилно използвани и логически подвеждащи:

  ТЕСТ ЗА СПИН: цитат: “…на всяка бдеща майка да си направи тест за СПИН в началото на бременността…”*– многократно повтаряща се грешка която води до заблуда и объркване.

  Правилно е използването на ТЕСТ ЗА ХИВ, защото никой не може да направи тест за синдроми, например на бременна жена както се препоръчва, при положение че те не са проявени, ако е носителка на ХИВ но не болна от СПИН.

  Други неподходящо използвания:

  - “Ако човек не си направи тест за СПИН, няма да разбере, че е инфектиран.”

  - “Какво трябва да знаем за теста за СПИН” и целия абзац надолу.  ИНФЕКТИРАН СЪС СПИН: цитат “…Това е времето, в което при инфиктирания със СПИН човек започва да…”** човек не може да бъде инфектиран със СИНДРОМ! Човек може да бъде инфектиран с ХИВ или Вируса на СПИН!

  Така абзаца който спомена по горе от “Това, което преви СПИН … до … сексуален контакт”звучи объркващо! Инфекция със симптоми… предаване на симптоми по полов път… ???

  Моя съвет тука е след като е въведено в началото значението на понятието СПИН и значението на понятието ХИВ да не се употребяват неточно, като Ники Кънчев или Румен Луканов по ТВ игрите. В крайна сметка се претендира за някакъв вид стойностен материал по биология а не за реплики в сценарий на ТиВишоу!

  2. Трябва да се обърне повече внимание и на ЛЕЧЕНИЕТО на ХИВ, което се предоставя безплатно за всички заразени с ХИВ пациенти в България.

  Така статията няма да показва само черен поглед към болестта, защото тя от отдавна в Европа и С. Америка е овладяна. Тази информация съществува в източника от който е направена статията.

  3. Не трябва да се набляга на презерватива като единствения начин

  за превенция. Трябва да се помисли защо по света има ПЕП а в България все още се набляга само на презерватив. Страната ни е узряла тотално за да бъде включена и тази част от превенцията а не да се крие наличието на лекарства които предпазват от развитието на ХИВ, както е например в др. Европейски държави. Моля в случая да не се бърка PEP с ваксина! Ваксина няма но ПЕП има!

  Това е, извинявам се за дългия коментар но мисля че забележките са уместни защото неправилното говорене за ХИВ и СПИН само усложнява нещата!

  Инициативата е поета от отдавана от:

  www.aidsbg.info и е подкрепена от www.hivbg.info !  * правописната грешка “бдеща” е на автора

  ** правописната грешка “инфиктирания” е на автора

  ALEXANDER ( 8) на 06 Януари 2007
  abe avtorski prava... shtom e ot neta nema strashno puskai go smelo

  Дани Кондова ( 2847) на 04 Януари 2007
  Материалчето е много добро!! Определено има какво да се научи от него!
  Записки.инфо ( 2777) на 04 Януари 2007
  Ами мейла не им работи, оформи го и го пусни, аз отделно мога да си го публикувам в списанието. Върпоса е, че сега за брой 5 си имаме подобен материал
  Дани Кондова ( 2847) на 03 Януари 2007
  "..за да го пуснем в списанието" мисля, че е ясно
  Петър Г. Славчев ( 538) на 03 Януари 2007
  Това значи ли да не го форматирам или публикувам???
  Записки.инфо ( 2777) на 25 Декември 2006
  това също е копнато от нета, ще питам за авторско право истинските автори, за да го пуснем в списанието
  Дани Кондова ( 2847) на 24 Декември 2006
  е тва е натъпкано с грешки ....