Троянска война

Троянската война е водена, според легендите, между град Троя в Мала Азия и ахейската войска и е породена от отвличането (или избягването) на Елена, жената на спартанския цар Менелай с троянеца Парис. Троянската война е едно от основните събития в древногръцката митология е в описана в серия от епични поеми, от които само две, "Илиада" и "Одисея" са оцелели до днес. "Илиада" описва последните 50 дни преди края на войната, а "Одисея"-та разказва за връщането на войната на един от гръцките герои-Одисей. Други части от историята са създадени от по-късни гръцки поети, както и от римския поет Виргилий в неговата Енеида.

Древните гърци вярвали, че събитията описани от Омир са истина. Смятали, че войната времево се е състояла между 13 и 12 век пр.н.е., а самата Троя се намирала в близост до Дарданелите в земите на днешна северозападна Турция. В по-модерни времена войната се е смятала за мит. Все пак през 1870г Хайнрих Шлиман открива руини във въпросната област, които впоследствие са приети от археолозите за остатъци от древна Троя

Пелей, Тетида и ябълката

Според древногръцката митология Зевс станал върховен бог като свалил от власт своя баща Кронос; Кронос също бил взел властта със сила от своя баща Уран. Зевс научил, че според пророчесто властта ще му бъде отнета от негов син. Според друго пророчество, морската нимфа Тетида, с която Зевс имал връзка ще роди син, който ще стане по-велик от баща си. Вероятно заради това Тетида била сгодена за най-възрастния цар- Пелей. Тетида родила от Пелей син - Ахил. Било предсказано, че той ще умре млад, в Троя. С надеждата да го предпази докато бил бебе, Тетида го потопила във водите на Стикс, правейки го неуязвим за оръжия. Само петата му, там където го е държала, останала непотопена. Когато порастнал Ахил станал най-великия от всички смъртни войни.

Всички богове били поканени на сватбата на Пелей и Тетида, с изключение на Ерида. Обидена (Хигин, Фабула 92), тя отишла невидима и подхвърлила под масата златна ябълка, на която пишело Kallisti, (На най-красивата) (Аполодор, Епитом III 2). За ябълката заспорили Хера, Атина и Афродита. Свадата станала ожесточена, но никой от боговете не смеел да отсъди за кого е ябълката, за да не си навлече омразата на другите две богини. За да разреши спора, Зевс поръчал на Хермес, да заведе богините в планината Ида, където пасял стадата младия троянски принц Парис, заточен защото имало пророчество че той ще подпали Троя, и той да отсъди. Богините се опитали да подкупят Парис. Атина му обещала мъдрост, умения в битка и възможността да стане един от най-великите войни. Хера му обещала политическа власт и контрол над цяла Азия. Афродита му обещала любовта на най-красивата жена на света (Омир, "Илиада", XXIV 25-30). Парис присъдил ябълката на Афродита и се върнал в Троя. С това си решение той превърнал Хера и Атина в свои смъртни врагове. В резултат на това при последвалата война Хера и Атина поддържали ахейците, а Афродита - троянците. След като взел решението Парис отишъл на гости на Менелай и в неговото отсъствие, с помощта на Афродита, убедил Хубавата Елена да стане негова жена (Аполодор, Епитoм III 3). Това и станало повод за началото на

Бягството (отвличането) на Хубавата Елена

Най-красивата жена на света била Елена, една от дъщерите на Тиндарей, царя на Спарта. Нейна майка била Леда, която била прелъстена от Зевс, който и се явил под образа на лебед. Източниците посочват различно кои от четирите й деца са на Зевс и кои на Тиндарей. Хубавата Елена имала много обожатели, но баща й се страхувал да я даде за жена на когото й да е от тях, защото това би породило недоволство и може би война. Накрая, един от претендентите за ръката й, Одисей от Итака предложил план, за да се реши тази дилема. Той предложил на Тиндарей да поиска от всички обожатели на Елена да обещаят, че ще приемат избора й и ще го защитават, независимо кого избере. Претендентите дали исканата клетва.

Елена избрала Менелай за свой съпруг. Менелай наследил трона на Спарта от Тиндарей, а Елена била неговата царица. Брат му Агамемнон се оженил за сестрата на Елена, Клитемнестра и се върнал обратно на трона в Аргос. При дипломатическа мисия в Спарта, Парис се влюбил в Елена и с помощта на Афродита я откраднал (или прелъстил) и я взел със себе си в Троя като своя жена.

Всички царе и принцове на Древна Гърция били призовани да спазят клетвата си и да спасят Елена. В историята на Елена има известна аналогия с по-ранното приставане на троянската принцеса Хезиона на Теламон от Саламин.

Събиране на силите

Одисей се оженил за Пенелопа и им се родил син -Телемах. За да не се включи в похода, той симулирал лудост и посипал своите ниви със сол. Паламед го изобличил като поставил невръстния му син на пътя на ралото и Одисей го изкривил настрани, с което издал здравия си разум и се присъединил към войската.

В Авлида по време на жертвоприношението изпод олтара изпълзяла змия, изкачила се на дърво и там удушила 8 малки врабчета и майка им и после се превърнала в камък. Калхант направил извода, че предстоящата война ще продължи 9 години и на десета ще завърши с превземането на Троя.

Гърците взели със себе си и костите на Пелопс, бащата на Атрей и дядо на Агамемнон и Менелай, тъй като оракул им казал, че това е необходимо, за да се осигури победата.

Войската на гърците е описана детайлно във втората книга на "Илиада". Тя съдържала 28 контингента от континентална Гърция, Пелопонес, Додеканезите, & #959;.Крит и & #959;.Итака.

Силите на Троянците са описани също там. В състава им освен самите троянци, водени от Хектор, влизали и армии от Дардания, Зелия, Адрастея, Перкота, Пеласги, Тракия, циконийски копиеносци, пейонийски стрелци, Halizones, Мизия, Фригия, Меония, Милет и Ликия.

Прорицателят Калхант казал, че гърците няма да победят без Ахил. Майката на Ахил, Тетида, знаейки че ако замине, синът й ще намери гибелта си в Троя, го преоблякла като жена в двореца на цар Ликомед в Скирос. Там той имал любовна връзка с дъщерята на владетеля Дейдамея и в резултат на това му се родил син -Неоптолем. Одисей, Аякс Телемонид и възпитателя на Ахил, Феникс отишли да намерят Ахил. Според една от версиите, те надули рог и Ахил се разкрил като скочил за копието си, за да се бие с нашествениците. Според друга история се преоблякли като търговци които продавали джундурийки и оръжие и Ахил бил разобличен като започнал да хвали не женските дреболийки, а оръжията.

Главнокомандващ на експедицията бил Агамемнон. Следващите по ранг били Менелай, Ахил, Патрокъл, двамата Аянт, Тевкр, Нестор, Антилох, Одисей, Диомед, Идоменей, Филоктет и Паламед. Състоящата се от 100000 воини и 1186 кораби армия се събрала в залива на Авлида (в Беотия, при пролива, отделящ Евбея от материка Гърция). Когато корабите достигнали Авлида, ветровете спрели да духат. Гадателят Калхант казал, че така Артемида наказва Агамемнон за убийството на свещен елен (или елен в свещена гора) и се хвалил, че е по-добър ловец от нея. Единственият начин да бъдела омилостивена богинята, бил Агамемнон да жертва дъщеря си Ифигения. Според някои версии, той го направил, но според други пожертвал елен на свято място, а според трети - Артемида взела Ифигения. Хезиод казва, че тя станала богинята Хеката. Еврипид, в трагедията си "Ифигения в Авлида", разглежда жертването на Ифигения, като патриотичен акт от страна на Агамемнон, а не като наказание за обида срещу боговете.

В Авлида по време на жертвоприношението изпод олтара изпълзяла змия, изкачила се на дърво и там удушила 8 малки врабчета и майка им и после се превърнала в камък. Калхант направил извода, че предстоящата война ще продължи 9 години и на десета ще завърши с превземането на Троя.

Гърците взели със себе си и костите на Пелопс, бащата на Атрей и дядо на Агамемнон и Менелай, тъй като оракул им казал, че това е необходимо, за да се осигури победата.

Войската на гърците е описана детайлно във втората книга на "Илиада". Тя съдържала 28 контингента от континентална Гърция, Пелопонес, Додеканезите, & #959;.Крит и & #959;.Итака.

Силите на Троянците са описани също там. В състава им освен самите троянци, водени от Хектор, влизали и армии от Дардания, Зелия, Адрастея, Перкота, Пеласги, Тракия, циконийски копиеносци, пейонийски стрелци, Halizones, Мизия, Фригия, Меония, Милет и Ликия.

Войната

Телеф

По пътя за Троя, гърците спрели в Мизия, където управлявал цар Телеф. Според по-късно предание, гърците спрели в Мизия по погрешка, но после били отнесени от буря в Мала Азия и отново стигнали до Авлида, където повторно тръгнали за Троя, след като принесели в жертва на Артемида, дъщерята на Агамемнон, Ифигения. След като гърците нападат цар Телеф, който е племенник на троянския цар Приам (син на сестра му). В битката Ахил ранява Телеф, а самия Телеф убива Терсандър. Раната не заздравяла и Телеф се обърнал към оракул, който му казал "този, който те е ранил, ще те излекува".

Телеф отишъл в Авлида и или се престорил на просяк, молейки Ахил да му помогне да си излекува раната или отвлякъл Орест и го държал като заложник с искането да бъде излекуван. Ахил отказал, заявявайки, че няма медицински познания. Одисей решил, че щом копие е направило раната, копие трябва да може и да я излекува. Парчета от копие били сложени на раната и Телеф оздравял.

Филоктет

Филоктет бил приятел на Херкулес. Той отплавал за Троя със седем кораба, пълни с войници и възнамерявал да се бие на страната на гърците. Когато спрели по пътя в Хриз за провизии, Филоктет бил ухапан от змия. Мястото загнояло и миришело ужасно; Одисей посъветвал и Атрей заповядал Филоктет да остане на Лемнос. Водачеството на хората на Филоктет поел Медон. Филоктет останал на о-в Лемнос сам цели 10 години, докато отново на станал нужен на гърците.

Пристигането в Троя

Оракул предрекъл, че първият грък, който стъпи на Троянска земя, ще загине първи. Протесилай, водачът на филакийците, сбъднал пророчеството. Бил убит от Хектор, синът на Приам. Гърците го погребали като бог и Хермес бил изпратен да го покаже за последен път на жена му, преди да отиде при Хадес в подземното царство. Съпругата му, Лаодамия, го последвала при неговата смърт. В алтернативна история, Хектор убил Протесилай а Лаодамия се самоубила от мъка. След смъртта му, неговото място във войската заел брат му Подаркес.

Гърците обсаждали Троя 9 години. Те плячкосвали близък до Троя град и Агамемнон си взел оттам за робиня, Хризеида, дъщеря на Хриз, жрец на Аполон. Когато баща й се опитал да я откупи, Агамемнон отказал и тогава Хриз се обърнал към Аполон с молба да накаже гърците. Аполон пратил на чума по войската им. С отказа на Агамемнон да върне Хризеида започва първата глава на "Илиада".

Хризеида и Бризеида

След дълги спорове между Ахил и Агамемнон, Хризеида се върнала при баща си. За отмъщение Агамемон взел любовницата на Ахил -Бризеида. Ядосаният Ахил, напуснал лагера на гърците със своите мирмидонци, които били сред най-добрите войни във войската. Ахил помолил майка си, богинята Тетида да отмъсти за него и тя придумала Зевс да направи така, че гърците да загубят войната, ако Агамемнон не се извини на Ахил. На следващия ден гърците загубили битката и много войни били тежко ранени. Троянците, предвождани от Хектор напреднали сериозно към гръцките позиции. Виждайки опасността от загуба, Ахил дал своите доспехи на Патрокъл и му казал да предвожда войската. Патрокъл бил убит от Хектор, който взел и златните доспехи на Ахил. Полудял от мъка, Ахил искал отмъщение за смъртта на своя приятел. Хефест му изковал нови доспехи. Ахил влязъл в боя и убил Хектор. След това влачил тялото му с колесницата си, обикаляйки Троя три пъти. Ахил отказвал да даде тялото на Хектор, за да го погребат както подобава. Накрая Приам, с покровителството на боговете го помолил и Ахил се смилил над опечаления баща. Битките спряли за 12 дни, докато Хектор бъде погребан.

Смъртта на Ахил и спора за доспехите му

Скоро след смъртта на Хектор, Ахил бил убит от Парис или с отровна стрела, насочвана от Аполон или както е написано в старите версии чрез нож в гърба или петата, докато бил при троянската принцеса Поликсена по време на примирието.

Диомед

Диомед почти убил Еней в битката, но Афродита, майката на Еней го спасила. Диомед ранил Афродита и тя изпуснал сина си, летейки към планината Олимп. Еней бил обвит в облак от Аполон, който го занесъл в Пергам, свещенно място в Троя, където Артемида го излекувала.

По-късно във войната Диомед се бил с Хектор и видял Арес, бога на войната, да се бие на страната на троянците. Диомед казал на своите войници да отстъпват бавно. Хера, майката на Арес видяла неговата намеса и помолила за разрешение Зевс, бащата на Арес, да го изгони от бойното поле. Хера окуражила Диомед да атакува Арес и той хвърлил стрела по бога. Атина забила стрелата в тялото на Арес и той изревал от болка и побягнал към Олимп, принуждавайки троянците да отстъпят.

Троянският кон

Краят на войната дошъл с един хитър план. Гърците измислили хитър план - да построят голям дървен кон, свещенно за троянците животно. Той бил изработен от Epeius и напълнен с гръцки войни, предвождани от Одисей. ОстаналаTA част от гръцката армия се приготвила да тръгва и троянците приели коня като предложение за мир. Гръцкият шпионин, Синон, убедил троянците, че конят е дар, въпреки предупрежденията на Ла& #959;к& #959;он и Касандра. Те вкарали коня зад стените на града. Цяла вечер празнували, нечувано щастливи от приключилата десетгодишна война. В това време, скритите в коня войници отворили вратите на града, за да влязат и тяхните другари отвън и градът бил напълно разрушен -всеки мъж и момче убити (включително пеленачетата), всяко момиче и жена, отведени в плен, всички богатства и имущества плячкосани и градът изгорен и разрушен до основи.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

janer ( 6) на 29 Септември 2011
blagodarya za informaciyata

Nasko ( 4) на 08 Февруари 2010
Това е от Уикипедия само че си разменил мястото на думите и изреченията.

Nasko ( 4) на 08 Февруари 2010
Човек несъм добър по БЕ,но защо си писал ''Одисея''-та?
miglena ( 4) на 27 Ноември 2008
Тая информация е супер на мен лично много ми помогна.
pateto ( 2) на 06 Януари 2008
super e tva,mn mersi.imah da pravq prezentaciq za troqnskiq cikul i stana super s toq tekst ^^