Космос

Древните астрономи

Първите, които са наблюдавали звездите, може би са били древните египтяни. Наблюдавали движенията на звездите и планетите, за да определят началото и края на сезоните. Може би големите египетски пирамиди са били най-древните обсерватории в света. От хиляди години учените са изучавали небето и давали обяснение на това, което виждат. Преди 500 години полският астроном Коперник доказал, че планетите и Земята се въртят около Слънцето.

Излитане

Откриването на телескопа преди 400 години помогнало много на астрономите. Така можели да наблюдават слънчевата система много по-отблизо. Първата ракета била изстреляна през 1926 година, но не могла да преодолее земната гравитация. През 1957 година руският космически кораб без екипаж "Спутник 1" успял. Имал формата на голяма метална топка и тежал колкото един човек. Останал в Космоса 92 дни.

Астронавти

Когато една ракета излита от Земята, трябва да достигне 40 000 километра в час, за да излезе от земното притегляне. Безтегловността може да се отрази много зле на астронавтите. За да се ориентират къде е подът, той е оцветен в различен цвят от тавана и стените.

В Космоса водата също няма тегло, затова учените са измислили душове с капаци, които пречат на водата да се движи навсякъде, и тоалетни, които изсмукват отпадъците. Не е лесно да се яде, висейки във въздуха. Космическата храна е опакована в пластмаса, за да се запази прясна, и се затопля на борда. Напитките са в запечатани опаковки и се пият със сламка.

Ефект на растежа

Безтегловността оказва странни ефекти върху хората. Порастват до 2. 5 сантиметра, защото костите на гръбначния стълб не са притиснати от тежестта на тялото. Мускулите отслабват, защото не се използват, затоваастронавтите трябва да тренират с велосипеди и други уреди. Ако астронавтите искат да си полегнат, трябва да се завържат в спалните си чували-Често спят прави.

НЛО

На всеки три минути някой човек някъде на Земята вижда или си мисли, че е видял НЛО. Първят НЛО е бил забелязан още по времето на Библията. Мъж на име Езекиил разказва, че е видял огнен облак, следван от светещ кораб във формата на колело със странни, но приятелски настроени същества на борда. След това той започнал да вижда в бъдещето. Други хора твърдят, че са били отвличани от извънземни в корабите им и след това са се променили.

НЛО имат различна форма и размери. Някои приличат на чиния, а други-на огромна сребърна пура в небето. Понякога хората виждат само ярка светлина. Макар че появяването на много НЛО може да бъде обяснено (това са самолети, облаци със странна форма и звезди), други остават загадка.

През 1974 година учените изпращат в Космоса кодирано съобщение, като използват най-големия телескоп в света, който се намира на един от Карибските о-ви. Съобщението е отправено към група звезди, които се наричат М13. Проблемът е, че тези звезди се намират на 25 000 светлинни години разстояние от нас, така че дори и да има разумни същества, ще поолучим отговор след 50 000 години.

НАСА е създала проект, който се нарича "Търсене на извънземен разум". Учените искат да изпращат радиосигнали до други планети и сонди в Космоса. Тези сонди носят послания на различни земни езици.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

simply the best ( 16) на 16 Ноември 2008
мн готино ама щеше да е още по-готино ако имаше снимчици
Дани Кондова ( 2847) на 09 Декември 2006
Оформен е .... снимки ....Пепи
Записки.инфо ( 2777) на 09 Декември 2006
Някой редактор да покаже малко умения в оформянето на материала. Добре идея е и да се сложат 1-2 снимки.