Училището като фактор за възпитанието на Николчо

Във втора глава на повестта на Любен Каравелов "Маминото детенце" се появява Николчо-чорбаджийският син.На този герой авторът не е направил портретно описание,но за характера на момчето можем да съдим по речта и действията му.

Николчо се проявява като едно невъзпитано и разглезено дете.Той си позволява да нагрубява Иван ,който е по-голям от него "Иване кован,цигански тъпан" , "Иване бре,магаре бре''. Николчо е свикнал всичко ,което поиска да му бъде дадено. Когато Нищото му казва ,че баща му е хванал пиле ,момчето веднага си го търси. Чорбаджийският син е жесток. Той захапва пръста на на слугата до кръв от яд ,че Иван не прави това ,което Николчо иска. Не само ,че е невъзпитан ,чорбаджийският син знае и да лъже.Той излъгва собствените си родители , за да уневини себе си.От всички тези черти на характера на Николчо можем да съдим за възпитанието ,което му дават родителите и в училище.

Любен Каравелов използва ретроспекция ,за да ни върне назад във времето до първия учебен ден на момчето. На седмата си година той тръгва на училище. Родителите му са много притеснени да не би учителят да посегне на едничкото им детенце. Но явно даскал Славе е бил доста хитър и пресметлив човек , защото той не се кара и не удря чорбаджийски деца , а родителите на тези деца имат пази ,с които плащат. Може би това възпитание , което има Николчо е такова , защото народът е казал "дървото се огъва ,докато е младо". Ако навреме чорбаджийите и даскалът бяха дисциплинирали момчето, то е нямало да стане толкова разглезено и некултурно хлапе. За четирите години ,за които Николчо е ходил на училище ,той научава "Помилуй мя Боже" и "Верую". Каравелов много точно определя какво може да стане от чорбаджийския син с това ,което е научил "...че скубе чужди гъски и че лови врабчета".

След като Николчо тръгва на училище пропада още повече.Вместо учителят да го възпита ,той само му "казва две думи" и всичко се справя. Но явно за момчето това не е било достатъчно. Родителите е трябвало предварително да помислят за възпитанието на сина си ,но те са били заети с дрямна под някоя сянка. Главни виновници за поведението на Николчо са Нено,Неновица и даскал Славе!

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.