Калций

Калций има навсякъде около и в нас. Той съставлява около 3% от масата на земната кора и е в състава на повечето минерали и скали. В строителството се използува и калциев сулфат CaSО4 във вид на гипс и алабастър, среща се и в състава на стъклото и бетона. Тебеширът, варовикът и мраморът химически представляват калциев карбонат СаСО3.

Калцият е един от най-изобилстващите и важни минерали в човешкото тяло.В организма на възрастен човек има повече от 1 kg калций и негови съединения. Калциеви йони има във всички тъкани и течности на организма.

Много хора често изпитват недостиг на калций. Причината е, че той се усвоява трудно от нашия организъм.Човек на средна възраст трябва да получава минимум 1 грам калций на денонощие. Когато това количество е под 500 мг, се получава намаляване на костната плътност.Недостатъчният прием или лошото усвояване могат да доведат до високо кръвно налягане, остеопороза; чупливост на костите, ноктите и зъбите, безжизнена на коса, кожни заболявания; изтръпване на крайниците; забавяне на растежа при деца и др.
Затова е много важно какви храни консумираме. Богатите на него са млечни изделия и риба, зелеви култури както и спанак, целина, копър, чесън, гъби, и някои видове ядки и плодове. Най-високо процентно съдържание на калции в100гр продукт имат Водораслите около 1000-2000 мг.Жизненоважният елемент се усвоява по-добре, когато се приема с витамин D, магнезий и желязо.

Калцият е един от най-важните елементи на живата и неживата природа. Елементът е включен в борбата за увеличаване на продължителността и качеството на живота.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.