Описанието на чорбаджи Нено в повеста "Мамино детенце"

Повестта “Мамино детенце” е сред най-известните творби на Любен Каравелов. В нея той майсторски разкрива описанието на героите, и по-точно на чорбаджи Нено.

От конкретното описание на чорбаджи Нено разбираме, че е “облечен в скъпи дрехи”, но въпреки това цялата му външност е грозна и отблъскваща. Портретното описание ни дава представа за неговата ленивост и духовна ограниченост. Външността му е обрисувана със сравнения взети от растителния и животинския свят- лебеници, урязалки козина, подлоги. Очите на чорбаджи Нено са описани като две черни точки-безизразни и лениви. Устата му е сравнена с дупка, която “клока” и изпуска “потоци от лава”. С това авторът завършва карикатурното описание на чорбаджи Нено.

Описанието на Нено ни дава възможност да разберем какъв е той вдействителност. Благата, от които се ръководи са: удобството, спокойствието и тишината. Чорбаджи Нено не мисли дори и за собствения си син - Николчо, защото e безотговорен и ленив. Той е алчен и за него парите са щастието в живота, а засищането на стомаха му е бездействие и почивка. Може да се убедим в това чрез думите на героя: ”А ракията изстуди ли се?”, “Набери ми малко череши за мезе!”, “Пренеси и моята постелка!”… Чорбаджи Нено много обича да дава безсмислени напътствия на своя слуга Иван, защото не цени трудолюбието на бедните и се отнася с пренебрежение към тях. Но в същото време той е готов да се подчинява на заповедите на съпругата си, защото е нищожен, слабохарактерен и без достойнство. Писателят разкрива грозното в героя- за външността и живота му. Каравелов усмива чорбаджи Нено, защото той (Нено) не олицетворява качествата за един мъж. Чрез това описание автора има за цел да опише лошото у един човек, за да не допускаме такива “важни” грешки в живота си. Каравелов е използвал карикатурно и конкретно описание, хипербола, пряка и косвена характеристика и други изразни средства, за да опише Нено.

Описанието на чорбаджи Нено, а и по принцип творбата на автора е свързано с разобличаването на човешките недостатъци.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.