Обществото на народите (Световното правителство)

Организация, която има за цел да запази статуквото от Версайско Вашингтонския договор. Така великите сили смятат да предпазят света от друга война. Да се запази мира в света.

1.Същност на ОН – идеята е на Чилсън (споменава я в 14-те точки). 28 април 1919г. се създава ОН. Като идея се заражда още 1918г. Започва с това да се изработи устав и програма, за да бъде озаконена.

а) Основна цел:
=> oфициална – световен мир;
=> неофициална (реална) – право да участват имат само държавите победителки => световно господство на победителките и тези, които са си преразпределили териториите. Така победителките си защитават взаимно териториите. САЩ казват, че трябва да се включат и други държави, но за добро поведение. Ние – България 1920г. сме приети за добро поведение и сме едни от първите (ние сме най-ощетени в териториално отношение и не сме се бунтували).

б) Структура на Обществото на народите.

=> общо събрание – свиква се едногодишно, всяка страна има право на 1 глас. Принципа на единодушието. Взема решения относно бюджета. В Женева.

=> секретариат (постоянно действаща институция). Не участват всички, в началото само великите сили, после разделят секретариата, като в него участват постоянни и непостоянни членове.

* постоянни членове – Великобритания, Франция, Италия и Япония (липсва САЩ). Те не приемат Версайския мирен договор и те решават да противодействат на политиката на Уилсън и не са членове на Обществото на народите.
* непостоянните (избират се всяка година от общото събрание)

! Секретариата се разделя на комисии, в които се приготвят законите, за да се приемат от общото събрание.

=> Вече действа международният съд в Хага. 1899г. се учреждява и действа като самостоятелна институция. Арбитражен съд. След Първата световна война се възобновява заедно с общетвото на народите => международен съд.

2.България и Обществото на народите.

Фритьоф Нансен – лобира за България. Той счита че биха могли да помогнат на България, ако тя влезе в обществото на народите и да ни се отписне финансова помощ.

1920г. – ставаме членки на Обществото на народите => това ще облекчи икономическото състояние на българите.

Приемат ни, защото сме имали добро поведение.
* Получаваме два заема, с които се измъкваме от следвоенната криза, в която се намираме.
16 декември 1910г. сме приети.

а)Последици от приемането ни в ОН.

20 г. имаме коалиционно правителство. Александър Стамболийски е министър председател. Той трябва да реши бежанския проблем. Той е от БЗНС, управлява до 1923г. и след това властта се взема от Александър Цанков чрез преврат => Разваля се мнението на Обществото на народите, защото Цанков иска да установи фашизъм. Не се признава българско правителство. Цанков – най-левите партии. Спират се заемите => махат го от власт => избори – печелят се от Левия блок 1924г. Андрей Лябчев.

Държи се изборите да са демократични. Лябчев – ще управлява за со кротце со благо. Спират се възможностите за установяване на фашизъм.

б) Фактори за приемането ни в Обществото на народите:
- бежанския проблем;
- управлението на Цанков.


1925г. – инцидента в Петрич. Гръцки войски окупират Петрич. Обществото на народите се намесва и предотвратява. Два икономически заема.
11.11.1918г. – свършва войната

Цели – и победителки и победени да се разоръжават. Да не би някой да възстане срещу ОН.

1925г. – разбира се, че принципа за разоръжаването не е спазен от всички велики сили. Налага се ОН да организира.конференция.

3. Разоръжаването.

Конференцията в Локарно 1925г. Инициатори са Великобритания и Италия. Приема се Рейнски гаранционен пакт. Великобритания и Италия стават гаранти на Западната граница на Германия (ако някой реши да нападне Германия трябва да се бие с Великобритания и Италия) => (да спрат Франциа, за да не стане толкова голяма държава) => Конфликт между победителките – Англия и Франция. Великобритания завърта своята политика на 180 градуса, започва да защитава Германия.

Причини за новата политика на Англия:
 • Франция да не бъде допусната да стане толкова силна държава;
 • страхуват се от болшевишките идеи. Ако Германия бъде оставена дълго време в иконоическа криза, в нея ще се установят болшевишки идеи. Най-много ги плаши основната болшевишка идея – да няма частна собственост. Великобритания иска тази идея да бъде унищожена и разбира, че трябва да се води война срещу Съветския съюз, но те не си вършат сами работата, а използват Германия. Започват да насърчават Германия за война с Русия.

  Франция също трябва да вземе мерки, за да се защити и създава малка антанта (държави, които подкрепят Франция – Полша, Чехословакия, Сърбо – Хърватско – Словенски кралство, държави, за които Франция е лобирала, нови държави; те подкрепят френската политика).

  1928г. – френският министър Аристит Келог предлага на външния министър на САЩ да сключат пакт.

  4.Пактът на Бриан – Келог.

  Същност – призовават държавите да премахнат войната, като средство за разрешаване на международни конфликти. Много държави подписват. Първо Япония нарушава този пакт, 1931г. нападат Северен Китай. ОН само осъждат Япония като агресор. Това мащабира Хитлер, който 1932г. влиза по парламентарен път в политиката, той се възползва и това ускорява превръщането на Германия във фашистка държава.
 • Добави коментар

  Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

  Коментари

  Дани Кондова ( 2847) на 13 Октомври 2006
  Сетих се ... още преди да публикувам материалите Ще ги променя.
  Записки.инфо ( 2777) на 12 Октомври 2006
  От тази тетрадка всичко е История за 10 клас! Не забравяй, че учим 1 година назад.