Тема: Македонски преминава Дунава

Иван Вазов се оформя като човек и поет в най-значимия и наситен със събития период на Българското възраждане - втората половина на XIX век. Закърмен с идеалите на тази епоха, изпълнена с "велики героизми", пламенният родолюбец е в конфликт със социалната реалност след Освобождението, когато е потъпкано всичко свято. Настоящето, което народният поет нарича "епоха на дрбните характери, тласка твореца към търсене на опори в миналото. От този стремеж се режда повестта "Немили-недраги", в която авторът заявява своята пристрасност към традиционните ценности на българина.
Иван Вазов изобразява героите си в повестта с цялото им жизнено богатство. Взема ги такива, каквито са, но ги премерва и оценява с големия революционен критерии на епохата. Най-голямата сила на автора безспорно е създаването на ярката характеристика на хъша като мъченик и герой. Наред с общата представа за хъховския патриотизъм витателят чувства и ярката индивидуалност на отделните герои, сред които се откроява Македонски. Неговия образ писателят извайва в героично-авантюристичен план. Когато преминава Дунава (X глава), за да се срещне с Апостола, той проявява изключителна съобразителност, смелост и дурзост. Действа като професионален революционер, затова преодолява изключително трудни препядствия, доказвайки и на себе си, и на другите, ве той е достойният пратеник.
Македонски е най-достоен да изпълни мисията - толкова е голямо желанието му да се върне в България с революционна цел, че приема Бръчков като враг и за секунди изброява недостатъците му, предлага себе си и познанията си за Русчук - "Бръчков не може, Бръчков не познава добре Русчук, Бръчков само е минал оттам, Бръчков ще го усетят, ще го хванат, ще го обесят! А Македонски е живял шест месеца в Русчук" и е нощувал "шест пъти в къщата на баба Тонка, знай откъде се влазя у баба Тонка, и от уличката, и от пътя, и откъде брега". Ентусиазирани от голямото желание на Македонски и от неговите познания за Русчук, хъшовете го избират за пратеника, който ще отнесе писмото до Левски.
Македонски е пропит с различни чувства във всеки един момент при преминаването на Дунава. Когато започва мисията, той е безстрашен, замислен и предпазлив - носи револвер, а тоягата му е "въоръжена с остър бод". Незамръзналата част на реката за момент го обърква...

Следва продължение...

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

rosi ( 4) на 27 Ноември 2008
hah ..?! <...> mn qko

rosi ( 4) на 27 Ноември 2008
o0o0o0 10x mnooo mi pomogna....i e hiper qko nz kak imate moz1ci da gi izmislqqqte teq ama vse pak 10x a i verno opredeleno mi trqq prodaljenieto...
kristian nikolaev nikolov ( 4) на 10 Декември 2007
ei verno kade mu e produljenieto 6toto mi trqbva spe6no :S
debi ( 208) на 28 Април 2007
kude mu e produlvenieto((((
debi ( 208) на 28 Април 2007
mn e hubavo