Участие на България в Първата световна война

Причини България да се включи на страната на Централните сили:

=> Първоначално обявяваме неутралитет, но 1915г. и единия и другия блок искат да привлекат България, заради Сърбия.

1.Централните сили имат нужда от България, за да атакуваме Сърбия. Защото Германия вече воюва на два фронта и не може да си разделя войската.

2.Антантата имат нужда от България, защото за Русия е много лесно да минат през България, за да защитят Сърбия.

=> България трябва бързо да реши и в народно събрание се разделят на:
- Съглашенофили
- Германофили
Следват дебати.

Фердинанд е начело на държавата, той провежда силното влияние на Австро-Унгария и Германия. Той обвързва цялата ни икономика с Германия. Български стоки се изнасят в Германия. А голяма част от депутатите са свързани с икономиката – Съглашенофили.

** Антантата и Централните сили предлагат да ни върнат замите, които сме загубили по време на двете Балкански войни (Южна Добруджа, Македония, Западна Тракия). Българите най-много искат Македония. Но Централните сили обещават и че ще ни върнат загубените територии, особено Македония (много бежанци от Македония с в българския парламент, те са оставили роднините си в Македония, в министерството няма толкова хора от западна Тракия).

** Германия предлага и още преди да сме решили към кои ще минем, тя ни отпуска икономически заем (ние имаме огромна нужда от такава помощ). Докато русите мисионери само обещават.

** Германия води преговори е Турция, която вече е на тяхна страна и кара Турция да даде на България Одринската област около 2000 кв.км. И Турция ни ги дава още преди да сме взели решение към кой да се присъединим.

=> Септември 1915г.: българо – турско споразумение за Одринската област – почти ясно, че ще влезем на страната на Германия;
=> 4 октомври 1915г.: Влизането ни в Централните сили;

** Трябвало е да навлезем в Сърбия, по-точно в Македония. Окопираме Македония (български военни вземат административните длъжности).

** След това получаваме заповед да навлезем в Гърция.

=> Окупираме Северна Гърция.


Първа световна война
Последици от Първата световна война

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.