Опишете вашата представа за правилно разбраната цивилизация (есе)

Съществуват различни мнения и виждания за цивилизация. Но най-разпространеното и всеобщо становище е, че цивилизцията представлява материалните и духовни придобивки на едно общество, държава, народ. А това включва постиженията в областта на науката, техниката, изкуството, културата и моралните ценности.

Днес това виждане за цивилизацията се е поразмило. Повечето хора смятат, че цивлизацията се основава върху материалните постижения на едно общество, а забравят и оставят на заден план вечните, непреходни нравствени ценности, които спомагат за нейното съществуване и развитие. Затова може да се каже, че проблемът за криворазбраната цивилизация е актуален и днес.

Според изследванията на учените за това бурно материално и икономическо развитие на държавите и обществата се установява, че с развитието на науката и техниката се е събудил този "спящ апетит" на човека към материалното, задоволяването на страстите си, оставяйки настрана своите добродетели и нравствени закони. Това идва да ни подскаже, че човекът в своя стремеж да върви напред, да се развива е забравил за нещата, които го правят такъв, офомят неговия духовен свят и го правят личност в истинския смисъл на думата. А това определено не е правилната представа за цивилизацията.

Една цивилизация, една култура се развива и просперира, когато са изпълнени две условия:

Основната идея на Просвещението утвърждава просветеността и науката като главни фактори за прогреса на обществото. Следователно първото условие е изграждането на образован слой от хора в обществото, които да го водят напред. А пък самото общество да е заинтересовано от това да им осигурява условията, базата и средствата за просперитета на лекари, компютърни инженери, ядрени физици и т. н. Въпросът за изграждане на интелигенцията е много актуален. Където има такива хора, респективно, наука и научно мислене, държавите се развиват. Типичен пример е САЩ, която осигурява всички необходими условия за нормален живот на способните и умни хора, които в повечето случаи са чужденци.

Това определя и наличието навъзпитателни институции, които да вършат това. А първата възпитателна институция на един човек е семейството. Днес семейството, за съжаление, не изпълнява тази своя функция, което на свой ред води до снижаване и отслабване на прогреса в обществото. Като пример за това може да се каже, че повечето хора на Запад не сключват брак, а просто си живеят заедно. Дори ако имат деца, те имат само едно или две деца. Следователно семейството е основната структурна единица на едно общество, без която то не може да съществува.

Второто условие е отвореността на една държава или цивилизация към останалите народи и страни. Сътрудничеството, взаимовръзките и взаимното влияние прави обшествата силни икономически и културно. Но тук се крие една опасност. Ако един народ заема всичко наготово от друг по-развит народ без да се замисля дали е добро или лошо, дали е вредно или полезно, то този народ не го чака добро бъдеше, попадайки под влиянието на другия народ и отслабвайки значително в материален, духовен и културен аспект. Като доказателство за това е произведенето на Добри Войников ‘’Криворазбраната цивилизация’’, в която Марийка, главната героиня, излага аргумента, че разумът не е подражате-лен, а продуктивен, съзидателен, за да обори своите опоненти, които са слепи по-клонници на френската култура. В тази връзка може да се зададе въпроса: Защо повечето млади хора днес подражават на псевдозвезди от шоубизнеса и поп музиката, които ‘’проповядват’’ аморалност, разврат и влечение към парите, скъпите коли, най-общо казано към материалното? Това ли се нарича да бъдеш цивилизован и развит, като се напиваш като прасе с алкохол или като пара- дираш със скъпата си кола или дреха, разказваш за безбройните си сексуални връзки? Това наистина е криворазбраната цивилизация, за която предупреждава Добри Войников. Не съществуват тези морални ценности или поне те са на изчезване, които да регулират и управляват поведението на човек във всяка област на живота. Ако някой попита един млад човек на улицата какво знае за Левски, Исаак Нютон или Авицена, той едва ли ше ви отговори. Но ако бъде запитан за Бритни Спиърс или последната чалга на Ивана, той би ви казал. Тази всеобща деморализация, която е не само в България, но и по целия свят, въвли-ча все повече хора, като отнема жизнените им сили и човешкото в тях. Дори вече децата не уважават родителите си и не се грижат за тях. Те мислят за това как да им е добре, а пък за хората, които са били причината те да бъдат на този свят, те не обръщат никакво внимание. Когато тези деца станат възрастни, те изпращат родителите си в старчески домове като ‘’награда’’ за това, че са отгледали. А тези хора дали знаят, че в единствен случай могат да се отблагодарят на родителите си за това , че са ги довели на този свят - когато техните родители са роби и децата им ги откупват.

Преди всичко трябва човек да осъзнае, че цивилизацията не представлява само нейният материален и икономически прогрес, а включва и система от нравствени повели и закони. В тази връзка Нобеловият лауреат по биология Алексис Керъл казва, че дори нравствените ценности са основата, фундаментът, върху който се гради цивилизацията и съществуващите в нея наука, изкуство, традиции и ритуали. А тази духовност и нравственост се постигат чрез религията, която призовава хората към "уважение към святото".

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Дамян Ганев ( 2) на 22 Юни 2010
В тази връзка може да се зададе въпроса: Защо повечето млади хора днес подражават на псевдозвезди от шоубизнеса и поп музиката, които ‘’проповядват’’ аморалност, разврат и влечение към парите, скъпите коли, най-общо казано към материалното? Това ли се нарича да бъдеш цивилизован и развит, като се напиваш като прасе с алкохол или като пара- дираш със скъпата си кола или дреха, разказваш за безбройните си сексуални връзки? Това наистина е криворазбраната цивилизация, за която предупреждава Добри Войников. Не съществуват тези морални ценности или поне те са на изчезване, които да регулират и управляват поведението на човек във всяка област на живота. Ако някой попита един млад човек на улицата какво знае за Левски, Исаак Нютон или Авицена, той едва ли ше ви отговори. Но ако бъде запитан за Бритни Спиърс или последната чалга на Ивана, той би ви казал.

Малко иронично и забавно, но за жалост е истина.
Angelina ( 125) на 12 Ноември 2006
еееее da,opredeleno ima mnogo opiten tvorcheski harakter avtora...mnogo e dobro eseto...Bravo!