Прометей-символ на хуманизма, борческото начало и порива към свобода и прогрес

Античната трягедия "Прикования Прометей" е написана от Есхил , наречен още в древността "баща на трагедията".Поетът изпреварва своето време , възплащавайки в образа на Прометей две вечни нравствени качества - готовността да помогне на хората и неговия непреклонен борчески дух.

Прометей е един герой , чиято личност се е запазила и до днес.Есхил влага в неговия образ две важни начела - човеколюбието и бунтарството.Той изпреварва своето време, въплащавайки тези вечни нравствени качества в образа на своя герой.

Прометей , прикован заради желанието си да помогне на хората , не се подчинява на Зевсовата власт.Той е решил да възтанови разрушената от Зевс справедливост , който не му се отблагодарява за неговата помощ , а му се отплаща с ужасни наказания. Едиствен Прометей се противопостави на жестокото Зевсово решение - да изтреби човешкия род , за да създаде ново поколение.Т итанът се жертва , за да защити бедните безпомощни смъртни. Единствен той проявява милост към хората , а за отплата на среща никаква милост и виси безжалостно разбит. Прометей е решил да се бори за доброто бъдеще на обществото , едно начало , с което Есхил изпреварва своето време , разкривайки една вечна истина.Доброволното отричане на титана в името на човечеството не му позволява да отстъпи пред молбите и съветите на другите божества. Смирени и подчинени на Зевсовата мощ , те съветват Прометей да отстъпи пред всевластния бог и да си промени характера при властването на други сили. Титана е непреклонен , той защитава друга позиция, противоположна на угодничеството. Неговият бунтарски нрав не му позволява да застане пред Зевс , треперейки като жена с ръце протегнати напред. Той нежелае да се поклони пред Зевс като беззащитен , без права , покорен на неговата мощ. Сравнението с жена , която през древността не е била личност , нямала е право на мнение и е била подчинена на по силния , засилва борческия характер на Прометей. Той не приема съветите на Океан и Хермес , които са слуги , ратаи , подчинени на Зевсовата власт. Макар , че страданието на Прометей е стигнало до връхната си точка и е сравнено с големината на ефирно пространство , титана не скланя глава.

Есхил изгражда образа на своя герой съчетавайки човеколюбието и непреклонния му бунтарски дух - две вечни нравствени качества , запазили смисала на трягедията през вековете.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Vencislava ( 8) на 07 Март 2010
Бравооооо!!!!
ginka ( 6) на 10 Септември 2009
kratko tocho i qsno
cveti ( 2) на 16 Декември 2008
spored men e izlojeno dosta dobre dano ytre da se spravq
marto ( 2) на 10 Март 2007
ами теэата и эаключението са еднакви
ivan ( 2) на 30 Януари 2007
Океан,а не Оксан!!!!!!!!