Глюкоза-C6H12O6

Глюкозата е един от продуктите на процеса фотосинтеза. Глюкозата има важно биологично значение. Тя заема важно място в обмяната на веществата. Чрез кръвта тя се разнася до всички клетки на организма. Усвоява се лесно и затова се използва за венозно хранене при тежко болни. Използва се и за производство на лекарствени препарати и други. Глюкозата намира голямо приложение в различни клонове на хранително-вкусовата промишленост. Използва се за приготвяне на различни захарни изделия, в бонбоненото производство и други. Редукционните й свойства определят нейното приложение за посребряването на огледалата, украшения за елхи, детски играчки и други. Използва се при оцветяване и щамповане на тъкани.

 • Физични свойства

  Чистата глюкоза е безцветно кристално вещество. Има сладък вкус. Глюкозата или така наречената гроздена захар е много добре разтворима във вода. При загряване първоначално тя се стапя, след това се карамелизира, а накрая се овъглява.

 • Химични свойства

  Емпиричната формула на глюкозата е C6H12O6. Молекулата на глюкозата има права въглеродна верига. В резултат на вътрешномолекулното взаимодействие между хидроксилната група при петия въглероден атом и алдехидната група се образува шестатомен пръстен в, който участва и един кислороден атом. Тази формула на глюкозата се нарича пръстенна. Химичните свойства на глюкозата се отнасят до хидроксилните групи, до алдехидната група и до цялата молекула. Глюкозата проявява някои специфични свойства. Под действието на ензима цимаза протича спиртна ферментация:

  C6H12O6& #8594;2C2H5OH + 2CO2

  Под действието на други ензими протичат други ферментационни процеси, при които се образуват млечна киселина, ацетон и други. В човешкия организъм се окислява до CO2 и H2O, при което се отделя голямо количество топлина, която е нужна на организма:
  C6H12O6 + 6O2& #8594; 6H2 O + 6CO2 +Q


 • Добави коментар

  Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

  Коментари

  Няма добавени коментари.