Оцетна киселина-CH3COOH

Оцетната киселина има широко приложение в практиката. 6% и 9%-ните й разтвори са известни под търговското наименование оцет. Освен като подправка в домакинството, оцетът се използва и като консервиращо средство при приготвянето на различни туршии.

 • Получаване и строеж:

  Още в древността хората са получавали оцет от вино. Днес процесът е известен като оцетна ферментация. Той протича под действие на ензими, които се съдържат в така наречените оцетнокисели бактерии. При благоприятни условия бактериите, които се намират във въздуха, бързо се размножават и създават условия да протече процесът:

  CH3CH2OH + O2 & #8594; CH3COOH +H2O

  Друг метод за получаване на оцетната киселина е окислението на ацеталдехида. Този метод за получаване, от една страна, показва генетичната & #249; връзка с алдехидите, а от друга- дава сведение за строежа на съединението и неговата функционална група. Нарича се карбоксилна и е съставена от свързани карбонилна и хидроксилна групи. В резултат на силното взаимно влияние на атомите в групата връзката кислород водород е най – силно полярна и във воден разтвор тя се разкъсва с отделяне на водороден и ацетатен йон.

 • Физични свойства:

  Оцетната киселина е безцветна течност, с остра миризма и кисел вкус. Оцетната киселина се разтваря много добре във вода.

 • Химични свойства:

  Химичните свойства на оцетната киселина се определят от карбоксилната група и от метиловия остатък.

 • Свойства, определени от –COOH:

  Оцетната киселина е слаба киселина. Нейните соли се наричат ацетати. Медният ацетат влиза в състава на “парижката зеленина”, използвана за борба с вредителите в селското стопанство. Оловният ацетат (“куршумена вода”) се използва в медицината за компреси при възпаления. Хромовият и железният ацетат се използват в багрилната промишленост.

 • Оцетната киселина реагира и с алкохолите (естерификация):

  CH3COOH + C2H5OH & #8594; CH3COOC2H5 + H2O

 • Оцетната киселина взаимодейства още и с основи:

  CH3COOH + NaOH & #8594; CH3COONa + H2O
  (натриев ацетат)

 • Свойства, определени от –CH:

  Kато остатък от молекулата на метана –CH3 обуславя заместителните реакции с халогенни елементи:

  CH3COOH + Cl2 & #8594; ClCH2COOH + HCl
 • Добави коментар

  Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

  Коментари

  senay ( 4) на 16 Юни 2009
  napisano si uravneniq no 6to ne napisa naimenovaniyata pod tyah ?
  БЛАГОВЕСТ ( 60) на 30 Април 2008
  ГОРЕ ДОЛО СТАВА