Аминокиселини

Аминокиселините са карбоксилни киселини, съдържащи в молекулата си аминогрупа –NH2. Наименованията на аминокиселините се образуват, като пред наименованието на съответната карбоксилна група се поставя представката – амино. Алфа-аминокиселините са структурен елемент на белтъчните молекули (20 на брой). Те са безцветни кристални вещества с амфотерни свойства. Широко разпространени са и изграждат белтъци, ензими, хормони, витамини и заемат основно място в азотния обмен на живите организми. Растенията и много микроорганизми синтезират необходимите им аминокиселини, животните и човекът не са способни да образуват така наречените незаменими & #945;-аминокиселини, а ги набавят чрез храната. Промишлено синтезираните аминокиселини се използват за производство на багрила, лекарства, полиамидни влакна и др.

 • Химични свойства :

  Получаване:

  & #945;-аминокиселините могат да се получат от & #945;-халогенопроизводно на съответната киселина, като й се действа с амоняк :

  Cl – CH2– COOH + 2NH3& #8594; NH2 – CH2 – COOH + NH4Cl

  Подобно на карбоксилните киселини аминокиселините взаимодействат с метали, с основни оксиди, с основи и се естерифицират с алкохоли. Както амините и аминокиселините взаимодействат със силни киселини ( HCl и H2SO4) и образуват соли :

  NH2 – CH2 – COOH + HCl& #8594; N+H3Cl- – CH2 – COOH

  Аминокиселините, изграждащи белтъците, в зависимост от химическата структура на радикалите се разпределят в подгрупи, както следва:

  1) Алифатни аминокиселини: глицин, аланин, валин, левцин, изолевцин;

  2) Хидрокси-аминокиселини: серин, треонин;

  3) S-съдържащи аминокиселини: цистеин, метионин;

  4) Ароматни аминокиселини: фенилаланин, тирозин, триптофан;

  5) Циклична имино-киселина: пролин;

  6) С допълнителна базична група: лизин, аргинин, хистидин

  7) С допълнителна карбоксилна група и техните амиди: аспарагинова киселина, глутаминова киселина, аспарагин, глутамин;

 • Добави коментар

  Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

  Коментари

  Ashkan ( 4) на 17 Декември 2006
  are be hora shto ne pishete