Образът на Нено и Неновица в I-ва и II-ра глава от повестта "Мамино детенце" - съчинение разсъждение

В повестта "Мамино детенце", възрожденският писател Любен Каравелов разкрива живота на българските чорбаджии в края на XIX век - от двигател за обществото, тази класа се превръща в спирачка за духовното му и културно развитие. Авторът запознава читателите с образза на двамата чорбаджии още в началото на повестта, за да може да се види в каква среда расте Николчо, какво е възпитанието му и каква е причината, довела до деградацията му.

От първите две глави се разбира, че двамата чорбаджии не възпитават добре детето си и много го глезят. Те са грозни, мързеливи, надменни, коравосърдечни, жестоки, алчни, скъперници, в тях липсва мисловна дейност и са с ниски стремежи.

Нено и жена му са много грозни, дебели и отблъскващи, дори авторът използва сравнения с предмети и животни и карикатури, за да види читателят колко уродливи са те. Тялото на Нено е сравнено с лебеници, а ушите, носа, мустаците и очите му - с три червяени подлоги и две сънливи черни неподвижни точки. Неновица пък е сравнена със свиня и с пуйка. Тези описания предизвикват едновременно отвращение и смях у читателите.

Двамата чорбаджии не възпитават Николчо както трябва и много го глезят, защото постоянно му угаждат, правят всичко, което той иска, подчиняват му се и при всяка негова прищявка са готови на всичко. Детето няма страхопочитание и уважение към родителите си и ги слуша само ако имат да му дадат нещо хубаво. Както, когато Нено иска сина му да дойде при него и казва на слугата да му предаде, че татко му ще му даде нпвп гроше и лъже, че му е хванал пиле. Така Николчо се превръща в глезено мамино синче, вината за което е в родителите му.

Неновица и Нено са много мързеливи, защото по цял ден лежат в градината на сянка и си почиват. Мислят само дали са поспали и дали им е горещо или студено. Нено е толкова мързелив, че дори го мързи да говори и диша и е сравнен с клокащ вулкан. Описанието на облеклото му показва отношението му към труда, както и социалното му положение. Облечен е празнично дори в работните делници, което значи, че не се интересува от труда и трудещите се хора. А хубавите му дрехи показват, че е богат чорбаджия.

Той е жена му са надменни, коравосърдечни и жестоки, защото се държат много зле със слугите си. Не ги уважават, унижават ги, крещят им, държат се с тях пренебрежително, като че ли са едно "нищо", а не се виждат какво правят те самите. Това проличава още при разговора на Нено с Иван Нищото и повлиява на сина му, който се учи да не цени и зачита чуждото мнение.

Чорбаджиите са алчни и скъперници, както повечето хора от тяхната класа по онова време. Те мислят само и единствено за парите и как да спечелят или спестят повече от тях. Например Неновица има три начала в живота - и трите свързани все с парите. Дори в стремежа си да забогатее, тя стига до крайности - да не се плаща на работниците, а работниците да плащат на нея и мъжа и. Веднага се разбира, че мързеливците не ценят духовното, а само материалното.

Мислите, които вълнуват Нено и Неновица са дребни, незначителни, стремежите им са ниски. Застиналостта и липсата на мисли у чорбаджията се изразяват много добре чрез неподвижните му очи. Когато е под крушата, той само пита дали се е изстудила ракията, има ли черешки за мезе, дали той и жена му са на сянка, дали са поспали, дали синът му е самичък, добре ли е и какво прави. Но тази загриженост към семейството не е истинска, а е само в рамките на материалното и физическо удобство. Също като Нено, чорбаджийката не мисли за нищо значително - колко сол да сложи в зелето, как да се запазят пресни яйцата, може ли да се плати по-малко ил изобщо да не се плаща на работниците. Авторът отново показва, че духовен свят в това семейсвто не съществува, няма жизнена мисловна дейност, а съществува само материалния свят.

Любен Каравелов разкрива образа на това чорбаджийски семейство и показва на читателите, че в него няма духовен живот, Никой не мисли за ближния си, никой не се интересува от нищо друго, освен от парите. Ленивостта, мързелът, жестокостта и скъперничеството на Нено и Неновица се отразяват върху Николчо и довеждат до деградацията му.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Албена Ангелова ( 2) на 21 Ноември 2007
tova e otgovorut na doma6noto mi po literatura i prosto ne e za 6 ami za 7 daje pove4e
ivan ( 2) на 20 Ноември 2007
i az taka mislq Ima malki greshki no az sam shtedar
martin ( 4) на 20 Ноември 2007
tvardo 6 !!
debi ( 208) на 28 Април 2007
spored mene e za 4 ama pisah pet
debi ( 208) на 28 Април 2007
debi ( 208) на 28 Април 2007
debi ( 208) на 28 Април 2007
(:
debi ( 208) на 28 Април 2007
::::::::::::::::::::::
debi ( 208) на 28 Април 2007
ina4e : gore dolu : e hubavo
debi ( 208) на 28 Април 2007
ima neto4ni izrazi