Моралната победа на баба Илийца в диалога с Хасан ага в I-ва част на разказа "Една българка" - съчинение разсъждение

В Разказа си"Една българка" Иван Вазов разкрива тихия и незабележим нравствен подвиг на една обикновена жена от народа - баба Илийца и как животът я е научил как да ейства в трудни моменти.

Чрез диалога на баба Илийца с Хасан ага авторът излага качествата на българката и уменията и да подхожда по най-разумния и най-човешкия начин.

Докато другите жени край Искъра се разбягват при обидите и псувните на турците, баба Илийца единствена излиза напред и дори се осмелява да заговори, да моли, дори да настоява пред поробителите да я пуснат с тях да премине реката. С глаголите в градация, авторът подчертава настоятелността и упоритостта на жената.

Илийца преглъща обидите и униженеията от Хасан ага към нея и към внучето и, най-важното за нея, защото е твърдо решена да премине реката и да стигне до манастира. Дори на лошото му отношение отвръща с благословии: "Бог да ти дари здраве, на тебе на децата!"

След като бабата не може да склони с обикновени молби, тч се докосва до човешките му, бащинските му чувства: "Аго, за бога, направи това добро, помисли, че и ти имаш деца!" Хасан ага също изпитва топли човешки чувства, чой също е баща и пуска Илийца да се качи в ладията с тях. Българката се е научила през всички тези робски години да подхожда с човека като на човек.

Авторът представя качествата на българката и показва, че ще успява да се справи в трудните истуации по-нататък.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

marian ( 4) на 06 Януари 2009
mn pravopisni gre6ki ama po princip e dobre
polina ( 2) на 01 Декември 2008
супер си се справила