Уводи и тези - "Опълченците на Шипка", "До Чикаго и назад", "Ангелинка", "По жицата", "На прощаване"

"Немили - недраги", "Една българка"
 • "Опълченците на Шипка", "До Чикаго и назад", "Ангелинка", "По жицата", "На прощаване"
  "Мамино детенце", "На прощаване", "Българският език"


  "Опълченците на Шипка"

  Увод: Иван Вазов пше цикъла "Епопея на забравенитe" с цел да възкреси истинските за българина ценности чрез легендарни образи. Последната част от цикъла е одата "Опълченците на Шипка", в която основното чувство е възторг и преклонение пред героизма и саможертвата на народа в един паметен за него момент.

  Теза: Вдъхновени от вярата, че е дошъл края на робството и от мисълта, че се жертва за свободата на отечеството, шепата български опълченци отбраняват геройски Шипченския проход от ожесточените атака на далеч по-многобройните османски пълчища. Сили за това им вдъхва волята за победа, чувството за дълг пред род и родина и безкористното им родолюбие. Те вливат в сърцата им дързост, укрепват силата на техния дух, който самоотвержено се противопоставя на физическата сила на турския поробител.


  "До Чикаго и назад"

  Увод: Пътеписът "До Чикаго и назад" разкрива впечатленията на Алеко Константинов от пътуването му до Америка и отразява чувствата му, породени от срещата между културата и обществения живот на два свята. В своята творба авторът непрекъснато съпоставя родното и чуждото, за да потърси мястото на своята родина в света.

  "Положителното и отрицателното в Новия свят"
  Теза: Алеко вижда и се възхищава от всичко ново и непознато. Впечатляват го технологическия прогрес, задъхания ритъм на живот, пъстротата и многообразието в Америка, непрекъснатотодвижение, високия жизнен стандарт, битовата култура. Също така пътеписецът с удоволствие вижда почитта, с която жителите на Новия свят се грижат, за да запазят историческото си наследство. Но като един непредубеден наблюдател, хуманистът забелязва, че този напредък оказва и своята вреда над обществото. Забързани в живота, хората убиват природата, отчуждават се, ограничават мирогледа си и губят най-човешките си качества. Освен това деморализацията и обезличаването на хората пред собствените им творения, тревожи Алеко.

  "Чудото на природата - Ниагара"
  Теза: Срещайки се с Ниагара, Алеко Константинов осъществява своя съкровена детска мечта. При съприкосновението си с американския водопад, пътеписецът изпитва възхищение и преклонение от мощта и величието на Ниагара. Авторът се стреми да сподели и точно да разкрие пред читателя вълненията си, за да го направи съпричастен към своите чивства и преживявания.


  "Ангелинка"

  Увод: Разказът "Ангелинка" отразява не ежедневието и бита на трудещите се български селяни, характерно за творчеството на Елин Пелин, а душевните преживявания на едно обикновено селско сираче по повод срещата му с идеала и първата любов. Авторът умело улавя дванайсетгодишното момче в един много важен за него преходен момент, когато то преминава от детството в юношеството.

  Теза: В разказа "Ангелинка" светът е озарен от мечтата, която превръща живота в празник, от един идеал, утвърждаващ красотата, добротата и способността да се обича като най-висша ценност. Вярата в този възвишен идеал става вдъхновение за първата любов на главния герой, едно сираче, надарено с чувствителна душа.


  "По жицата"

  Увод: "По жицата" от Йордан Йовков е разказ за човешката болка и страдание, но от друга страна и за съпричастността, любовта и надеждата за спасение, които дават сили на човека да продължава напред и в най-трудните моменти. В основата на повествованието е разкрита трагедията на едно обикновено добруджанско семейство, видяна през очите на състрадателния овчар Петър Моканина - главният герой в разказа.

  Теза: В тази творба с голяма сила е внушена вярата на Йовков, че надеждата може да открие човека в трудния му житейски път. И ако в образа на Гунчо и неговото семейство авторът синтезира човешката мъка и надежда, то образът на Моканина въплъщава онази човешка проява, която е съхранила човечеството - съпричастността към съдбата на другите. Със своята отзивчивост и доброта, овчарят се разкрива като човек, надмогнал неверието си и стоплил нестастните човешки души с надежда и с вяра в едно чудо - съществуването на бялата лястовичка - изцелителна.


  "На прощаване"

  Увод: Написана по повод подготовката за преминаването на р.Дунав, поемата "На прощаване" от Христо Ботев е изповед - размисъл за житейския избор на бунтовника, който жертва собствения си живот за свободата на родината. В нея се разкриват интимните чувства на героя, които той изпитва в момента на съдбовния за него избор - безгранична любов към родината, непоносимостта си към робството и желанието му за свобода. Мислено прощавайки се с майка си, той моли нейната прошка, подкрепа и разбиране за това, че е нарушил синовния си дълг.

  Теза: Ботевият герой прави своя категоричен житейски избор. Той избира страшния, но славен път на борбата, макар да знае, че той има две алтернативи - по-вероятната - на героичната смърт или по-желаната - на победното завъщане. Пътят е страшен, защото води до юнашката гибел, но той е и славен, тъй като ще доведе до заветната свобода и безсмъртието на героя.


  "Немили - недраги", "Една българка"
 • "Опълченците на Шипка", "До Чикаго и назад", "Ангелинка", "По жицата", "На прощаване"
  "Мамино детенце", "На прощаване", "Българският език"
 • Добави коментар

  Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

  Коментари

  AZ ( 10) на 18 Октомври 2010
  Абе нестава уе само теза и ужод да не има тва
  nikola ( 2) на 27 Март 2010
  ee mnogo ti blagodarq dani spasime ot 2
  fatme ( 4) на 18 Май 2008
  Super mnogo mi pomogna.Mnogo mersi na tozi koyto go e napisal.Mnogo mi pomogna=4ao i merrsi
  PESHKO ( 10) на 23 Април 2008
  МЕРСИИИИИИИИИИИИИИИИ ТЕЯ НЕША МИ ГИ ИСКАТ А НА МЕН НЕ СА МИ ЛЮБИМИ
  chibi ( 2) на 13 Април 2008
  leleeeeee bravo na tozi koito go e napisal i slojil.mnogo mi pomogna.i moje da izglejda k1so no samo uvoda e 1 stranica na tetradka.
  milen ( 4) на 26 Февруари 2008
  milen ( 4) на 26 Февруари 2008
  ebati qkoto e tva  Dimitar ( 4) на 04 Юни 2007
  Много ти благодаря за това но най - многа за ,, ДО Чикаго и назад".
  debi ( 208) на 30 Април 2007


  debi ( 208) на 30 Април 2007
  i mn polezna...mersi
  debi ( 208) на 30 Април 2007
  hubava informaciq