Витамини

Vit A > не носят енергия; в много малки количесва са необходими за разграждане; за растежа на организма; за синтеза на зрителен пигмент в окото; участва в епитализацията (регенерационни процеси). При липсата му се получава кокоша слепота. Съдържа се във всички масни неща, кравепродукти, моркови, жълтък, черен дроб..

Vit B > провеждане на нервните импулси; нормална функция на нервната с-ма; обмяна на в-вата. При липса - анемия. Съдържа се в зърнените храни, жълтъка, черен дроб..

Vit C > участва в окислителните процеси; в разграждането; действа противовъзпалително; при кървенето на венците. При липса - скорбут. Има го в цитрусовите плодове, в зелените зеленчуци, в ябълките..

Vit D > участва в обмяната на Ca и P; синтезира се в човешката кожа под действието на слънчевите лъчи. При хиповитаминоза и авитаминоза се получава рахит. Съдържа се в маслото, млякото, жълтъка..

Vit E > за нормалното функциониране на половата и нервната с-ма; при оплождането; за износване на бременноста. Поемаме го чрез покълниците на зърнените храни.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Милан ( 657) на 08 Юли 2009
защо да е слаба бе? като информаци би било полезно
БЛАГОВЕСТ ( 60) на 30 Април 2008
МНОГО МНОГО АМА МНОГА СЛАБА РАБОТА