Дяволското гърло и Ухловица

Образуване на Триградското ждрело


От геоложката история на този край се разбира,че преди милиони години тук е имало топло море.В него са живеели дребни животни,от чиито скелети след смьртта им по дъното на морето се образувал дебел варовиков пласт.

От натиска на вьтрешните земни сили този варовик се превърнал в ситнозърнест мрамор.Издигнали се южните части на Родопите.От образуваните планини потекла Триградската река.Тя се задълбавала и в продължение на хиляди години като с трион е прорязала мраморните им скали.От теснината на жрелото може да се съди,че реката не е била голяма.Така се е образувало живописното Триграградско жрело.

Първото проникване във феномена Дяволското гърло


Първото проникване до дъното се извършва от ПК Черни връх(Владо Гогов и др.) през 1969г.През 1790 по време на Републиканската експедиция е екипирана до дъното с телефон и е направена първата карта на пещерата.През 1971 г. по време на курса за инструктури в Триград, е направена прецизна карта 1:200 от Петър Трентеев,Петър Петров и Владо Попов.

След това маркшайдери правят прецизна картировка покрай водопада намираш се в нея и външната стена,за да определят посокака на пробиване на тунела.Въпреки изчисленията,които правят те объркват посоката на пробиване.

Разположение и разпределение на пещерата


Дяволското гърло се намира само на 1,3 км северно от Триград.Водите на Триградската река образуват няколко водопада в нея.По изкопан тунел се стига до впечатляваща с размерите си зала,която може да побере катедралатаСв. Александър Невски”.

От залата,по виеща се стръмна циментова стълба се стига до естествения вход на пещерата.При изкачване може да наблюдавате един от най-високите подземни водопади в Европа (42 м).

Достъпна ли е тя?


За да може да се проникне в подземния свят на Дяволското гърло,е прокопан тутел с дължина 150м.Пещерата е електрифицирина,а стълбите,изкачващи се край бучащите води на подземния водопад,са обезопасени с бетонни перила.

Легенди за пещерата

Легендата говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси своята Евредика.

От траките е останала легендата, че тук са хвърляли вождовете, за да останат безсмъртни. Столетия се изнизали, хората със страхопочитание вярвали, че тук е входът на другия свят, пътят към безсмъртието. В чест на боговете на подземния свят, народът пренасял в жертва най-красивите девойки, за да умилостивят злите сили. Местните жители разказват, че нищо влязло в подземния лабиринт на пещерата, не излиза от нея.

Кога може да я посетите?


Пещерата “Дяволското гърло” работи през летния сезон от 8.00 – 18-00 часа,а през зимния със заявка.Входната такса е от 3 – 5 лева.


УХЛОВИЦА


Около село Могилица има 20 пещери,най-интересната от които е “Ухловица” (намираща се на 3 км североизточно от селото),впечатляваща с каскадите на пещерните си езера.Прочута е с много скални водопади и интересни пещерни образования.

Тя е една от най-старите пещери в региона ,с много красиви дендритни образования,приличащи на морски корали.Природата в продължение на векове е създала една истинска феерия от коралити и хеликтити.

Разпределение


Пещерата завършва с 7 невероятно красиви езера,които рано на пролет се пълнят с вода.Към голямото езеро се спускат каменните струи на брилянтен леден водопад.

Пещерата “Ухловица” се намира на 1040 метра надморска височина,а температурата вътре в нея през цялата година е 10 -11 градуса.

Кога може да я посетите?


Пещерата “Ухловица” работи от сряда до неделя от 10.00-16.00 часа.Почивните дни са понеделник и вторник.Входната такса е от 2 – 4 лева.

СТРУВА ЛИ СИ ДА ГИ ПОСЕТИТЕ?


Пътят до входа на пещерите ще бъде едно малко предизвикателство,което си струва да приемите,за да се докоснете до загадъчната красота на пещерите -ФЕНОМЕН В РОДОПИТЕ!


Изтегли презентацията

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.