"Македонски преминава Дунава" - съчинение разсъждение ("Немили-недраги")

Повестта “Немили – недраги” от Иван Вазов има автобиографичен характер. Тя е плод на авторовите преживявания и наблюденията му над хъшовия живот. Той е труден и ги принуждава да преминат през много трудности, за да видят освобождението на България.

Македонски се решава да премине Дунава и да изпълни мисията по предаването на писмото на Левски. Той прави това, за да защити честта на хъшовете, а и неговата собствена. Но авторът го поставя пред няколко изпитания преди да стогне до баба Тонка, за да провери физическите му и духовни качества и издръжливост.

Хъшът най-сетне е изведен от състояние на пасивност и бездействие. Идва моментът как да жертва живота си в името на свободата, виждаме как от мъченик се превръща в герой. Главата не случайно започва с природна картина. Тя всъщност показва състоянието на Македонски. Външно всичко видимо е спокойно, но под ледовете “се стремят черни, шумящи сърдити талази”. Така е и с душата на героя. Външно е спокоен, но взирането и концентрирания ну поглед показват неговата готовност, решителност, съсредоточеност. Авторът го сравнява със “солдатин” и със “замръзнал на поста си войник”. Македонски се притеснява единствено да не би да не изпълни мисията си. Не обръща внимание на зловещите анци на природната картина, предвещаваща смърт, защото е обладан от мисълта за мисията.

Но ето, че пред героя се изправя се изправя препядствие. Хъшът за миг се поколебава, слисва се, изпада в няколко минути нерешителност. Вазов проверява способността му да намира изход от ситуацията, находчивостта му, съобразителността му, уменията му да взима решения в труден момент. Македонски се справя, бързо намира решение, защото няма време да се бави. Решението му не е свързано само с неговия живот, преминавайки реката не спасява себе си, а прави възможно предаването на писмото на Левски.

Срещата с Македонски с влаха е най-драматичния момент в преминаването. Хъшът е изпрвен пред дилема дали да убие невинния човек или да провали мисията. Но той трябва да покаже, че изпълнява поетите си отговорности. В името на делото е готов да подтисне своето самолюбие, честолюбие, дори му предлага пари, моли да бъде оставен. Тук виждаме една друга страна от живота на Македонcки. Но влахът става заплаха за него и той трябва да предприеме нещо. И накрая избира да го убие и да вземе нужната му дъска, но не изпитва угризения от това.

При преминаването на реката Вазов сравнява постъпката на Македонски с тази на Бенковски и Волов, за да покаже, че подвига му е толкова голям, важен, колкото на историческите личности.
Когато хъшът приближава родния бряг не се успокоява, напротив – напрежението му нараства, вълненията в душата му се засилват, но той отново проявява силна воля, силен дух.

Срещата на Македонски с караула е последното препядствие, пред което го поставя автора. Героят отново се държи хладнокръвно, отново показва своята съобразителност в действията си. Предпочита да бъде пасивен, да изчака и тогава да продължи. Действията му го разкриват като опитен революционер, който не веднъж се е изправял пред трудности и знае как да постъпва. Отново опитът му се проявява – избира по-обиколния, но по-безопасен път, отговорността не му дава да рискува и да провали мисията накрая. За това и успява да стигне до баба Тонка успешно и да предаде на Левски писмото.

Успешното преминаване на Дунава на Македонски и изпълването на мисията защитават честта на хъшивете и показват, че в тях още има борбен дух и желание за освобождение.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

iliana ( 2) на 04 Януари 2012
браво .. сбито и хубаво.. !!!
Vanesa ( 2) на 14 Декември 2010
мерси много и страхотно си го направила браво
taina ( 2) на 18 Декември 2009
neska imam klastno dano da mi se padne tazi tema... :S:S:S

..mnogo msi...az poprincip nemoga da pisha suchinenie razsujdenie tova mi e nai-trudnoto...otnovo msi spasqvash jivoti...
marsyto ( 6) на 17 Декември 2009
гласувайте с 6

заслужава сии =]]
marsyto ( 6) на 17 Декември 2009
между другото не пиша много широко ама ми излезе почти 3 страници [без 2-3 реда] на листи голям формат =]]
marsyto ( 6) на 17 Декември 2009
имам 6

мерсиии {}
cdv ( 4) на 15 Декември 2009
супер еееееееееее
sali ( 2) на 22 Януари 2009
mersi styah da vzemam 2 kata Thank You!
maria magdalena ( 2) на 10 Декември 2008
Мерсииии!!! Спасявате ми живот.
Хакан ( 4) на 20 Ноември 2008
имам един въпрос на кое издателство е учебникът ????
debi ( 208) на 28 Април 2007
ina4e su4inenieto si go biva
debi ( 208) на 28 Април 2007
zaklu4enieto i uwoda trqbwa da sa malko po golemi4ki....w na6to daskalo e tuy
debi ( 208) на 28 Април 2007
ima6 prawopisni gre6ki
debi ( 208) на 28 Април 2007
dokazatelstwenaata ti 4ast e mn malka i ne obhwa6ta wsi4ko kakto trqbwa
ALEXANDER ( 8) на 05 Януари 2007
Ama mislq 4e nqma dobra dokazatelstvena 4ast... pone spored mene
ALEXANDER ( 8) на 05 Януари 2007
Ina4e e perfektno

ALEXANDER ( 8) на 05 Януари 2007
Tva e dobre ama v moito y4ilishte iskat po-dulgo da e ... karat ni po 2 lista i polovina da pisheme..