Образът на „малкия” човек в повестта „Шинел”

Повестта „Шинел” е творение на Николай Василиевич – Гогол. Тя е написана по време на Реализма. Време, което ни показва най-точно действителността.
Главният герой е човек, който стои на най-ниско стъпало в йерархията на обществото. Отритнат, незачитан и подиграван от всички, неценящи го.
Главният герой в това произведение е Акакий Акакиевич Башмачкин. Типичен представител на хората, незачитани от обществото и тези, които стоят на по – висши места от тях. Писателят ни запознава с човек, чийто „цвят на лицето, както се казва, беше хемороиден”, от което можем да разберем, че това е един изтерзан, свикнал със своето еднообразно ежедневие, човек. Не случайно името на фамилията му е Башмачкин. От руски това значи „обувка”, което е аналогия на това колко ниско е неговто социално положение.
В работата си той е свикнал да прави нещата си по един и същ начин, което показва колко безцелен и еднообразен начин на живот води. Единственото нещо, което той желае и мечтае да има, е палто. Когато успява да се сдобие с него, той е много щастлив. Най – сетне намира за какво да живее. Този момент бързо отлетява след като шинелът е откраднат. Акакий търси съдействие от органите на реда, които едва ли не му се „изсмиват” в лицето. В тяхно лице можем да видим характерът на тогавашното общество. Общество, което е настроено срещу всеки човек, в което надделява антихуманизмът и чувството, че всеки човек е по-важен от другия. Така е дори и в нашето съвремие. Всеки гледа как може той да е по-добре, без да се замисли колко хора ще нарани по пътя към това. Хората забравиха какво е наистина важно. Бавно загубват ценностната си система. Пренебрегват хора като Акакий, защото си мислят, че са по-важни от тях. А хората, които са като него често свършват по същия начин, както и той. Отиват си от този свят съвсем сами, без да са видяли и капка съжаление от другите.
Накратко мога да кажа, че трябва да се поправим и да не бъдем като тези хора. Да помагаме на беззащитните като героя на Гогол да излязат от своите „черупки”, за да видят, че има и хора, които са заинтересувани от тях. Ако бъдем добри с другите и те ще бъдат с нас. Така ще направим живота си по-добър.


Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.