"Неспособни да дадат сила на правото, хората са дали право на силата"

Какво е правото и какво е една държава без него? Това е регулатор на обществените отношения, гарантиран от държавата и израз на нейната воля. На практика без правото, една държава не би оцеляла.

От едно време се знае, че ако някой наруши даден закон, той трябва да бъде наказан по силата на правото. То е еднакво за всички, независимо дали си обикновен човек или милионер. Пред закона всички трябва да сме равни.

Когато липсват закони става анархия. Всеки прави каквото си иска, без да има последствия за него. Има хора, които си мисл ят, че ако направят някое дребно престъпление, било то кражба или опит за обир, ще се измъкнат незабелязано. В повечето случаи обаче биват залавяни от органите на властта. След това се явяват пред съда, където следва да разберат, какво ще е тяхното наказание.
Не винаги обаче хората се съдят справедливо. Понякога най-големият виновник остава на свобода. Тогава хората си мислят, че е време да решат проблема сами. Започват да прилагат сила, за да си отмъстят. Това е искал да ни каже и Блес Паскал.

Аз съм била свидетел как мой съученик е бил обвиняван несправедливо. Той помоли ръководството да се намеси и да реши проблема, но стана така, че не му повярваха, защото не беше от най-примерните ученици. Това не е честно, защото няма значение какъв е, те трябва да решат проблема по-възможно най-обективния начин. Тогава той реши, че ще реши проблема със сила и това естествено доведе до неговото изключване от училище. Въпросът е, че когато силата на правото не се намеси навреме, моят съученик даде правото на сила. Аз не го оправдавам, но това е най-простият пример за думите на Блес Паскал.

Друг пример мога да дам с нашето скъпо отечество, в което със сигурност липсва спазването на законите и обективното разглеждане на всички провинения. Държавата ни бива управлявана от подкупни хора, които не ги интересува друго освен тях. Дори тези, които трябва да спазват законите не го правят, защото им е по – лесно да получат пари, отколкото да отсъдят всички нередности правилно.

Трябва да се стремим да спазваме законите, защото ако не го правим ще има последствия. И трябва да разберем, че не винаги другите са ни виновни за това, което ни се случва. Спазваме ли правилата не би могло да се стигне до използването на сила от наша страна.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.