„Не можем да бъдем щастливи, ако търсим щастието в неща, които не зависят от нас”

Всеки човек се стреми към това да бъде щастлив. Не всеки обаче успява да го постигне, защото търси щастието в неща, които не са по неговите сили.
Много често в живота се случва така, че ние, хората, се оплакваме от това,че не сме щастливи. Малко от нас обаче се замислят, че е така, защото това, което би ги направило щастливи не зависи от тях. В моя живот има много примери за това.
Преди две години моя приятелка се беше влюбила в едно момче. Тя ми сподели, че единственият начин да бъде щастлива е момчето да отговори на чувствата й. За жалост не се получи така. Това я съкруши. Тя ми каза, че никога вече няма да бъде щастлива. Най-простият пример, който мога да дам, свързан с думите на Епиктет.
Всеки един човек се стреми към щастието и всеки го разбира по различен начин. Един казва, че би бил истински щастлив, ако се „къпе в пари” , друг казва, че нещото, което го прави щастлив е семейството му, а влюбените най-често казват, че щасливи ги правят любимите им хора.
Според мен обаче щастието ни се крие в самите нас. Не случайно хората са казали, че тези, които забравят лошите неща бързо, са щастливи.
Думите на Епиктат показват точно какви сме ние в момента. Такива, които се стремим към невъзможни неща. Всички имаме мечти и си мислим, че бихме могли да бъдем щастливи единствено, ако те се осъществят. Без да забелязваме как подминаваме нещата, които ни правят истински щастливи, защото сме се вманиачили в нещо, което е малко вероятно да се случи.
Аз лично съм много щастлива, когато направя нещо, с което да зарадвам близките за мен хора. Чувствам се доволна от себе си, защото съм успяла да направя нещата точно както аз искам. Все пак удоволствието е пътят към щастието. Такъв човек съм, че не търся щастието в невъзможните неща, защото осъзнавам, че не мога да го намеря там. Хората трудно го приемат и затова са нещастни. Това Епиктет е искал да покаже с думите си. Остава само въпроса дали хората ще съумеят да го разберат. Всичко зависи от тях.
Накратко мога само да кажа да се стремите към нещата, които наистина ви правят щастливи, ане към неща, които никога няма да се случат, колкото и силно да го искате, защото не всички зависи от вас...

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.