"Не животът, а добрият живот си струва да бъде ценен!" (Есе)

"Не животът, а добрият живот си струва да бъде ценен" е мисъл на Сократ, която ни дава ясна представа към какво трябва да се стремим в живота. Да го направим по-добър за нас и за всички около нас.

Щом сме на тази земя значи всеки има живот. Въпросът е колко от нас имат не просто живот, а добър живот. Това е искал да ни каже Сократ. Ние, хората, сме били свидетели на какво ли не - на насилие, омраза, ненавист. Не можем да неречем това добър живот. Но ако сме създали семейство, което ни обича, имаме успешна кариера и приятели, на които винаги можем да се доверим, то тогава ние можем да кажем, че имаме добър живот. Не прекрасен, а добър, защото никой няма прекрасен живот понеже всеки има малки или големи проблеми, които му пречат.

Всички трябва да се опитваме да направим живота си по - добър. Друг е въпросът какво рабира всеки от нас под „добър”. Не можем да се държим лошо с хората покрай нас, защото ще получим точно това в замяна. Има една поговорка, която гласи „Няма ненаказано добро!”. Ако правим добрини на нас и на хората около нас, пък било то дори и на непознати, един де това ще ни се върни в двоен или дори в троен размер. Не трябва обаче да се хвалим, че сме направили някому добро.

Понякога малките жестове значат много за хората срещу нас. На теб може да не ти е направило впечатление, но е възможно дори да си им върнал отдавна загубената вяра, че все още има добри хора в този жесток свят, изпълнен с толкова насилие. Например, когато решиш да се качиш в автобуса забележи как възрастна жена се опитва да слезе и никой не и помага. Можеш да и покажеш, че не си като всички други и да и подадеш ръка. Така ще добавиш още една добрина към колекцията си. Ще кажат за теб, че си добър човек и тогава ти от своя страна ще можеш да кажеш, че животът ти е добър, а не е просто един живот.

Много често си казваме, че животът ни е ужасен. Колко от нас са си казвали обаче, че живеят много по – добре от други хора. Оплакваме се за глупости, а не се замисляме, че има хора, които нямат и това, че има хора, които не могат да видят семействата си и са лишени от добър живот. Ако си задавахме тези въпроси по - често щяхме да разберем, че всъщност имаме много повече от другите.

Трябва да се замислим, какъв е в действителност добрият живот и да се стремим да го създадем, за да можем един ден да кажем дойдох, видях и разбрах. Постараем ли се да направим живота си по - добър, значи не сме живяли напразно!

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.