Байганьовщината днес

Бай Ганьо е герой на Алеко Константинов. Той е известен със своята простота, липсата на деликатност и ред други отрицателни черти., за които можете да се сетите.
В нашето съвремие срещаме байганьовци навсякъде. В техните образи виждаме отрицателните черти на Алековия герой. Глупостта до такава степен е взела връх при тях, че те не могат да различат кое е добро и кое е лошо. Например те си мислят, че е по-добре да отидат по магазините, отколкото на разходка сред природата.
Друго нещо, което се е запазило от бай Ганьо и до сега е това, че материалното е над духовното. Повечето хора от сегашното поколение препочитат да си купят нещо скъпо, с което да се изтъкнат пред своите „фалшиви” приятели. Наричам ги фалшиви, защото малко честни хора останаха на този свят. Такива, който не гледат как да злепоставят другия, за да са по – интересни.
Чрез образа на бай Ганьо, Алеко Константинов иска да ни покаже неговото виждане за това какви хора сме ние, българите. Лицемерни, меркантилни и ограничени. Има много примери за това. Например имам една позната, която се държи много лицемерно с повечето от нас. Казва на хората, че са прекрасни, добри и какво ли още не, само и само да постигне своята цел. А тя всъщност е до толкова да се сприятели с тях, че да й доверят наи-големите си тайни. Ако някой ден те решат да й се противопоставят, тя да ги направи за смях пред другите. Толкова е долна и лицемерна, че е типичен пример за байганьовшината днес. Тя естествено не е единствена и точно поради тази причина държавата ни е в това състояние. Как да искаме да живеем в нея като тя е управлявана точно от такива хора.
Трудно е да се живее в такъв свят, в който си заобиколен от Байганьовци. Това обаче си има своите добри страни. Така ние ще можем да оценим малките неща в живота и ще разберем кои хора са искрени с нас и кои просто ни „замазват очите”, за да постигнат целите си.
Трябва да се опитваме да не бъдем като байганьовците, които се интересуват само от материалното. Трябва да ценим малките неща и хора, които ни обичат, за да не ни нарекат един ден и нас байганьовци.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

zakakvovie ( 0) на 16 Декември 2020
"Казва на хората, че са прекрасни, добри и какво ли още не, само и само да постигне своята цел. А тя всъщност е до толкова да се сприятели с тях, че да й доверят наи-големите си тайни. Ако някой ден те решат да й се противопоставят, тя да ги направи за смях пред другите. Толкова е долна и лицемерна, че е типичен пример за байганьовшината днес." несериозно е малко, а