"Първите впечатления при срещата с Новия свят" - съчинение разсъждение

Пътеписът “До Чикаго и назад” разкрива впечатленията на Алеко Константинов от пътуването му до Америка и отразява впечатленията, породени от срещата между културата и обществения цивот на два свята. В своята творба авторът непрескъснато съпоставя родното и чуждото, познатото и непознатото, старото и новото, за да потърси мястото на своята родина в света.

При първото си съприкосновение с Новия свят, пътеписецът е впечатлен от задъхания ритъм на живот, от непрекъснатото движение, от пъстротата и многообразието, с което го посреща Америка. Наблюдателен, любознателният пътешественик и демократ, открива и друга страна в живота на американеца. Динамиката обезличава човека, стеснява духовния му хоризонт, а техническият прогрес се превръща в заплаха за неговото съществуване. Всичко това тревожи хуманиста и го кара да се замисли за бъдещето на хората.

След вълнуващо пътуване сред океана, Алеко Константинов най-сетне доближава с корабчето си до американския бряг. Първите му впечатления при срещата му с Новия свят са от динамичния и забързан начин на живот на американците. Той е възхитен от “вавилонското”, “трескаво, бясно” движение, което вижда от пристанището, защото то е много по-различно от това в Европа. Друго нещо, което спира погледа на автора още с пристигането му, е напредналата индустриализация, “грамадните фабрични постройки”, “колосалният Бруклински мост”. Но като природен любител и хуманист, Алеко се тревожи за природата там, смутен е от “димните пластове над този град” и от неблагоприятното бъдеще за човечеството. Хората изглеждат нищожни и незначителни спрямо дълбоко навлязлата технология в живота им. Авторът дори ги описва като “микроскопични двуноги животинки”, за да докаже духовната им изостаналост. Самият Бруклински мост е ибгърнат в мъгла, “като че дреме”, докато по него “сноват хиляди янки” и тренове. Чрез него писателят изобразява живота на американците. Още с доближаването до брега на Новия свят, хуманистът вижда, че начина на живот там е изпълнен с динамика, забързаност, но е и духовно изостанал и “обвит в мъгла” и при срещата си с митничаря още повече се уверява в това.

Алеко е дълбоко обиден и разочарован от невежеството и плитките знания на чиновника. Той никога не е и чувал за страна като България и в крайна сметка записва всички българи като турци. Така разочарованието на автора от Америка все повече нараства. Но то отново се заменя с възхищение при разходката му по Бродуей.

Още от началото Алеко сравнява тази улица с най-красивата и оживена в Европа. Великолепната архитектура веднага привлича погледа му. Дори я описва като “една мила, с шаровете на дъгата облечена, вечно танцующа балерина”, за да подчертае оживеността й и възхищението си. Но тук демократът отново забелязва, че забързаността на хората в Америка ги прави бездушни. Стремежите им са твърде ниски. Всеки се старае да построи колкото се може по-висока и изящна сграда от съседа си, вместо да иска да е на по-високо духовно ниво.

В крайна сметка Алеко съзнава, че хората в Америка се движат от напредналата индустриализация и технологии в живота им, докато духовността им е силно изостанала спрямо европейците. Затова авторът е раздвоен в чувствата си – възхищение и разочарование.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

skype keti167 ( 36) на 24 Ноември 2009
lele! tekstat e syper ama e tolkova dalag na dlina
kristina ( 2) на 20 Април 2009
stava
Anatoli ( 2) на 14 Май 2008
и на мен ми помогна мерси
Красимир Тодоров ( 6) на 07 Май 2008
хахахахахахахахахаахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахасхахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха
Kossara ( 2) на 23 Април 2008
Цвети супер си много благодаря за материала! Написано е леко и достъпно,но изчерпателно! 10x
Краси ( 2) на 17 Април 2008
Мерси много, екстра е !!!
stoyan ( 2) на 14 Април 2008
brao momi4e kefi me oba4e ne mi trea tazi tema

nikol ( 8) на 13 Април 2008
мн мерси страшно ми помогна,но няма ли някое съчинение на тема "Отрицателното от впечатленията на Алеко"

mitko ( 2) на 10 Април 2008
Brao mn mersi.Spasi me ot bez dom. .bog da ta blagoslovi.
dimitar ( 2) на 07 Април 2008
браво

tzvetty ( 4) на 23 Март 2008
mnogo ms! na men mi trqbva6e samo zaklu4enieto,no vse pak go pro4etoh cqloto i mn mi haresa!a zaklu4enieto mi svyr6i strahotna rabota!! bravo na avtotaaa!!!
Стоян Павлов ( 2) на 20 Март 2008
браво надявам се да изкарам 5 да си жива и здрава :Д
Dimitar ( 4) на 26 Април 2007
Евалата цвети но ако направиш и анализ за ,,До Чикаго и назад" това ще бъда хита на този саит и пак евала супер си и мерси
kristian ivanov ( 2) на 11 Април 2007
Жестоко е спаси ме от двойка за без домашно. хахахахаха
Georgi ( 2) на 25 Март 2007
Браво 10х на авторката