Акцизи и мита

Акцизите – това са косвени данъци, които се облагат в стоки включени в цпециална тарифа. С акцизи се облагат тютюн и тютюневи изделия, спирт и спиртни напитки, луксозна бижутерия, автомобили от висока класа, бензин, нефта, енергоносители, акциза се включва в цените и се начислява и плаща еднократно.
Платци на акциза – вносителите или производителите на вносни стоки.
Акцизите се събират главно от агенция митници.
- платци на акцизи - това са вносители или производители на вносни стоки. Акцизите се събират главно от агенция митници.
Мита – мотата също са косвени данъци, с които се облагат стоки при влизане , излизане или транзитно преминаване. Митата не се използват на територията на ЕС, а само за 3-страни. В рамките на Европейската общност движението на стоките се нарича вътрешно-общностно придобиване. За целта всяка фирма която внася или изнася от страни от ЕС, всеки месец представя месечна декларация и тя се отразява в системата интерстарт. Митата се използват спрямо страните извън ЕС, облагането става по специална митническа тарифа, в която отделните страни се разпределени на зони. Използват се следните видове мита: Вносни, износни и транзитни. Облагането става, чрез митническа декларация. Ролята на митата се изразяват в:
1. Забранителни – определен износ или внос.
2. Стимулиращи мита – определени производства, за да бъде ограничителна и регулираща.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.