BMW история

През 1913г. Карл Рапп основава в околностите на Мюнхен Rapp-Motoren Werke - фабрика за производство на велосипеди. Едновременно с това той започва и работа върху двигател за нуждата на авиацията. Най-големия проблем обаче, който измъчва Рапп, са вибрациите на двигателя и той започва с производството на малки самолети с двигател на Austro-Daimler като за целта купува лиценза.
7 март 1916 г. – на тази дата новосъздадената компания Bayerischen Flugzeugwerke е била записана в списъка при останалите компании. Година по-късно името е било сменено на Bayerischen Motoren-Werk. Основатели са Карл Рап и Густав Ото, чийто баша е създателят на четиритактовия двигател. Фирмата потръгнала добре, израстнала доста бързо и скоро можела да си изгради едно голямо заводско хале точно до мюнхенското летище Oberwiesenfeld. През 1917 г. малката компания е купена от австрийския инженер Franz-Jozef Popp, който я преименува в Bayerische Motoren Werke (BMW), което име фирмата носи и до наши дни. През същата година главния инженер на фирмата Макс Фриц проектира първия самолетен двигател със шест цилиндъра, водно охлаждане, тип ІІІа и със щампата на BMW. През 1918 г. бипланът на фирмата се издига на 5000 метра за 29 минути, което е абсолютен рекорд за времето си и това предопределя фирмената политика. Започват да произвеждат самолети.
През 1919 г. Франц Зено Димер поставил първия световен рекорд на БМВ за достигната височина - 9670 метра. Двигателя на самолета бил БМВ IV. А през 1927 г. Франц Дзено Димер поставя нов световен рекорд - издига се на височина 9760 метра със самолет проектиран от Фокер новия двигател на BMW Type ІV.
До 1918 г. в завода били произвеждани мотори само за военните самолети. Само че за жалост този разтеж на компанията не можал да се задържи доста дълго - след Първата Световна война, Версайския договор лишава немските компании от възможността да произвеждат самолети и агрегати за тях. BMW започват да произвеждат пневматични спирачки за локомотиви и вагони. Компанията била в криза и трябвало да се ориентира в друга посока – двигатели за камиони и лодки. Компанията избягнала фалита. Но печалбата не е достатъчна и направили двуцилиндровия двигател – боксер за мотори, който излезнал на пазара през 1920 г. Първият мотор, R32, чийто проект бил завършен през 1922, бил сензацията на берлинския салон през 1923 г.
В автомобилния бизнес БМВ влиза през 1927 г. Фирмата е купила завода за коли в Ейзенах (Германия), където е произвеждала единствено модела Dixi 3/15 и то по лиценз на Аустин (Роувър). BMW доразвили този модел и от 1929 г. го предлагали с различни каросерии. Въпреки световната икономическа криза този модел успял да постигне голям успех. Първата собствена разработка на компанията била версията – 3/20, правена в заводите в Ейзенах. 3-ката била за данъчната категория на автомобила , а 20 – за мощността. 800-кубиковият двигател все още бил от Аустин 7. В периода от 1932 до 1934 г. от този модел били произведени общо 7215 бройки.
През 1933 г. била създадена и “майката“ на всички БМВ-та – 303 . Автомобилът бил задвижван от 1,2-литров шестцилиндров мотор . Този шестцилиндров мотор и формата на решетката с двата бъбрека отпред оттогава досега са си символи, с които марката се гордее. През същата година БМВ вече участвала и в моторните спортове. И това не било безуспешно начинание. Шофьорите на БМВ – Ернст Хене, Лудвиг Краус, Жозеф МауерMайер и Пепи Стелцър се състезавали на 15-тото национално шестдневно състезание в Уелс и успели да грабнат трофея и да си го занесат в Германия. И през 1934-1935 г. победите били за отбора на БМВ. Строителството с олекотени материали разрешавало развиване на по-високи скорости. Така за първи път БМВ 315/1 с олекотена алуминиева каросерия достигнало 120 км/ч. Заедно с модела 319/1 в периода 1931-1936 г. БМВ взели почти всички титли.

Модела 3/15 донесъл на отбора една от най-важните титли – 2000 км-то състезание на Германия – 1934 г.
БМВ 328 си отпразнувал супер премиера - Ернст Хене карал този автомобил на състезание на Нюрбургринг и грабнал купата за най-бърз сериен автомобил (снабден с 2-литров двигател). Модела имал и други изяви! В периода от 1936 до 1940 г. този автомобил се е отличил на обшо 130 състезания! Общо от него са произведени 464 бройки и тази изящна линия, която този модел има, до ден днешен е радост за окото на феновете на спортните автомобили.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.